Stari trik: Tajna savršeno žutog kiselog kupusa je u ovoj namirnici
Ovaj sastojak mijenja sve/Ilustracija
Tokom zimskih dana kiseli kupus je jedna od omiljenih namirnica. Od njega se mogu pripremati jela poput sarme, podvarka i kuvanog kupusa. I salate od kiselog kupusa su vrlo bogate vitaminima i jačaju metabolizam.
Već decenijama domaćice čuvaju tajnu koja mijenja ukus i trajnost kiselog kupusa. Jedna neočekivana namirnica daje kupusu posebnu boju i ukus – riječ je o dunji.
Postupak kiseljenja kupusa:
Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite sredinu glavica kako biste uklonili korijen i tu udubinu napunite solju. Prvi sloj koji ide u posudu je naribani kupus.
Nakon što složite kupus u bure za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus dobio lijepu žutu boju, i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju pa će kupus izgledati žut kao dukat, a pritom će dobiti i poseban ukus.
Kupus treba da stoji kiseljen oko tri sedmice, ali je važno redovno provjeravati da li je rasol dovoljno bistar i da kupus nije promijenio miris.
Proces fermentacije kiselog kupusa zahtijeva stabilne temperature bez velikih oscilacija, idealno od 18 do 21 stepen. Najbolje je čuvati kiseli kupus u podrumu, gdje nema velikih promjena temperature, za razliku od balkona gdje uvjeti nisu konstantni, piše Superžena.