Složenac s tunom, graškom i kukuruzom
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi, prema uputama na pakovanju, pa je procijedite. U tavi rastopite maslac pa mu dodajte brašno.
Energično miješajte dok ne poprimi zlatnu boju, a potom postepeno ulijte mlijeko. Miješajte dok se umak ne zgusne, a potom ga maknite s vatre i umiješajte veći dio sira. Kad se sir rastopi, dodajte i grašak, kukuruz te tjesteninu.
Promiješajte i začinite soli i biberom. Na kraju umiješajte sitno narezani mladi luk. Prebacite u posudu za pečenje, pospite ostatkom sira i pecite 20-ak minuta. Kad sir poprimi zlatnu boju, izvadite složenac iz pećnice. Savjet: Ima li šta klasičnije od tjestenine s tunjevinom? Ovaj za mnoge najdraži umak divno se sljubljuje s tjesteninom.