Savjeti za početnike: Evo kako pripremiti slatku zimnicu - bez greške

Za pripremu ukusne zimnice koja će vam potrajati do sljedećeg ljeta potrebno je slijediti nekoliko pravila koja jednako vrijede za pripremu voćne, kao i povrtne zimnice.
Kako bismo svima onima koji prvi put kreću u pripremu voćnih namaza i kompota olakšali posao, donosimo nekoliko korisnih savjeta za pripremu slatke zimnice.
Priprema voća i tegli
Za pripremu zimnice birajte zdravo i kvalitetno voće, zrelo, ali nikako ne prezrelo. Trule i oštećene dijelove voća obavezno odstranite. Neka vam ne bude žao ukloniti sve što treba, jer samo jedan komad trulog voća može pokvariti cijelu teglu kompota. Zimnicu nemojte pripremati odmah poslije kiše, jer voće u sebi zadržava dosta vode.
Na vrijeme pripremite tegle, flaše i poklopce i obavezno ih sterilizujte. Dobro ih očistite deterdžentom, isperite u toploj vodi i okrenite naopako na kuhinjski papir da se ocijede. Prebrišite ih čistom kuhinjskom krpom, a zatim sterilizujte u rerni.
Rernu zagrijte na 100 stepeni Celzijusa, a zatim stavite oprane i osušene tegle i poklopce. Ostavite sve pet minuta na toj temperaturi, zatim ugasite rernu i ostavite ih dok se potpuno ne ohlade ili koristite tople. Ukoliko ih punite tople, svakako koristite deblje kuhinjske rukavice kako se ne biste opekli.
Tegle ili flaše sa sokom nemojte nikada puniti do vrha. Ostavite bar dva centimetra praznog prostora pri vrhu. Kod pripreme pekmeza, marmelada ili džemova dovoljno je ostaviti i jedan centimetar do vrha tegle. Ako pripremate kompot koji se termički obrađuje u samoj tegli, onda ostavite barem dva centimetra praznog prostora do vrha. Ako se tegla prilikom punjena zamaže, prije zatvaranja poklopcem svakako je očistite kuhinjskim papirom. Vruće, tek napunjene tegle marmelade i sličnih voćnih namaza dobro je okrenuti naopako i ostaviti da stoje na poklopcu dok se ne ohlade. Na taj način stvara se vakuum koji osigurava duže trajanje proizvoda.
Ako kojim slučajem ostanete bez poklopaca, zimnicu možete zaštititi i providnom folijom kako su nekada radile i naše bake. Foliju potopite u alkohol (rum, rakija…), stavite na teglu i pričvrstite gumicom. Za sigurniju zaštitu zimnice koristite dva sloja folije.
Čuvanje zimnice
Vlažne i osunčane prostorije nikako nisu prikladne za čuvanje zimnice, jer ubrzavaju kvarenje namirnica. Prostor u kojem čuvate zimnicu treba biti suh, taman, hladan i prozračan. Na taj način održaćete najbolju kvalitetu zimnice i spriječiti njeno kvarenje. Nakon što jednom otvorite zimnicu, teglu čuvajte u frižideru.