Radite li vi i pogrešno? - Idu li jaja u vodu odmah ili kad proključa, evo kako je ispravno

Kuhanje jaja/Freepik
Amerikanka Mary Frances Kennedy Fisher bila je stručnjakinja za kuhanje koja je preminula 1992. godine, ali njene kuharice i savjeti i danas su aktuelni. Nedavno je jedna izdavačka kuća objavila njenu kuharicu "How to Cook a Wolf", koja je prvobitno predstavljena davne 1942. godine.
U njoj Mary, između ostalog, govori o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto ih smatra pogrešnim.
Ona naglašava da je izraz "kuhati jaja" zapravo netačan te da se tajna uspješne pripreme krije u činjenici da se jaja zapravo i ne kuhaju. Objašnjava da, kada ubacite jaje u kipuću vodu, žumance ostaje sirovo, dok se bjelance odmah skuha. Cilj je da se svi dijelovi jajeta kuhaju jednako i istovremeno.
Zbog toga nudi dvije opcije za koje smatra da daju dobre rezultate.
Naime, kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a zatim ga stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje da će se na taj način jaje skuhati jednako brzo kao kada voda vrije, ali će biti bolje kuhano, prenosi 24sata.hr.
Za drugu metodu predlaže da u manjoj posudi uronite jaje u hladnu vodu, koju potom brzo zagrijete. Čim voda proključa, jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Ipak, priznaje da postoji jedan nedostatak - ovim metodama ipak je nešto teže oguliti ljusku s jajeta.
Osim toga, ovim načinima kuhanja jaje će ostati mekano, pa je to idealno samo za one koji ne vole tvrdo kuhana jaja.