Pravite je pogrešno cijeli život: Dodajte ovaj sastojak u piletinu i više nikad neće biti suha

Trik za savršeno prženu piletinu/FreePik
Pileća prsa su poznata po tome što lako postanu suha i bezukusna kada se pripremaju kod kuće, ali kuhari iz NYT Cooking otkrili su jedan sastojak i tehniku koji u potpunosti transformišu ovo meso.
Još bolja vijest je da taj sastojak vjerovatno već imate u frižideru – riječ je o maslacu.
„Prelivanje pilećih prsa maslacem pametan je način da se doda okus i sočnost ovom inače nemasnom i prilično blagom komadu mesa“, naveli su stručnjaci.
Maslac poboljšava okus piletine jer djeluje kao pojačivač ukusa drugih sastojaka koji se dodaju u tavu – poput začinskog bilja i bijelog luka – koji su topivi u mastima, pa dodatno ističu okus mesa.
Mlijeko iz maslaca se karamelizira tokom kuhanja, dodajući blagu slatkoću i orašastu aromu.
Masnoća iz maslaca daje piletini bogatiji okus, dok je prelivanje tokom kuhanja čini iznutra mekanom i sočnom.
Kako da pripremite sočna pileća prsa kod kuće:
Sastojci:
- pileća prsa
- so i biber
- suncokretovo ulje
- maslac
- sitno sjeckani bijeli luk
- začinsko bilje (npr. ruzmarin ili majčina dušica)
Priprema:
Istucite pileća prsa čekićem za meso da budu ravnomjerne debljine. Osušite ih tapkanjem papirnim ubrusom i začinite solju i biberom. Premažite ih uljem sa svih strana. Zagrijte veliku tavu (najbolje livenu) na srednje jakoj vatri dok se ne pojavi blagi dim. Stavite piletinu i pecite dok ne porumeni s donje strane (3–5 minuta). Smanjite temperaturu, okrenite piletinu i dodajte maslac, bijeli luk i začinsko bilje. Kada se maslac zapjeni, nagnite tavu i kašikom prelivajte piletinu otopljenim maslacem dok se ne ispeče s druge strane (još 3–5 minuta). Posebno prelijte blijede dijelove kako bi korica bila ravnomjerna.
Prebacite piletinu na tanjir, prelijte ostatkom maslaca iz tave i ostavite da odstoji 5 minuta prije sječenja, piše Superžena.