Ovako profesionalci dinstaju luk: Gotov za tren, daleko ukusniji

luk hrana dinstanje kuhanjeARZ.hr/
Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Crni luk je osnova od koje polazimo kada pravimo neka složenija jela, zbog čega treba izvući maksimum iz ove biljke i poboljšati ukus jela

Dinstanje luka je nešto na šta često ne obraćamo pažnju. Iseckamo luk, zagrIjemo ulje i stavimo luk da se dinsta, dok mi radimo nešto drugo, prenosi Bosnainfo.

Ipak, svjetski kuhari imaju svoj trik, pa tako Gordon Remzi u luk za variva i soseve, posipa sodom bikarbonom i šećerom, kako bi se što prije izdinstalo, a sam luk bio sočniji i ukusniji.

Osim toga, ovaj trik sprječava i širenje mirisa luka po cIJeloj kući. Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade.

Pored toga što neće širiti neprijatan miris, luk će se zgusnuti, pa će biti lakši za varenje. Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva pravljenje zaprške, komotno možete da je preskočite – luk izdinstan sa sodom daće jelu potrebnu gustinu.