Ovako ćete uvijek imati savršenu lubenicu: Evo kako da izbjegnete gnjecave komade

Zaboravite gnjecavu lubenicu/FreePik
Ljeto je idealno razdoblje za uživanje u lubenicama, osobito zbog njihove izvanredne hidratantne vrijednosti. Svježe narezana lubenica, bilo kao prilog ili u salati s mentom i fetom, često je nezaobilazna tokom toplih dana. Međutim, ništa ne umanjuje užitak poput gnjecave lubenice, koja umjesto osvježenja, može znatno pokvariti doživljaj, osobito ako je topla.
Iako pažljiv odabir kvalitetne lubenice može smanjiti rizik od neugodnih iznenađenja, postoje i dodatni koraci koje je poželjno poduzeti prije posluživanja kako bi se očuvala svježina i tekstura voća.
Ovako lubenica neće biti gnjecava
Kuharica Leah Colins otkrila je metodu pripreme koja zahtijeva zdjelu, cjedilo i malu količinu šećera. Lubenica brzo gubi čvrstoću nakon što se nareže na kockice ili kriške jer se pri rezanju oslobađaju njezini prirodni sokovi. Kada takvu lubenicu stavite u salatu ili na tanjir, može postati gnjecava i manje ukusna. Ali ako lubenicu prije posluživanja ostavite da odstoji 30 minuta, možete spriječiti omekšavanje te tako očuvati njezinu čvrstu teksturu. Leah ističe kako je ovo jednostavna metoda.
Maceracija je proces namakanja voća radi oslobađanja prirodnih sokova. Ova se metoda uspješno primjenjuje i na lubenicu, pridonoseći isticanju njezina prirodnog, slatkog okusa te sprječavanju pretjeranog omekšavanja i gubitka čvrstoće.
Sličan postupak primjenjuje se i kod povrća poput krastavaca i paradajza, koje zbog visokog udjela vode treba izdvojiti višak tekućine postupkom soljenja poznatim kao osmoza. Međutim, sol nije pogodna za lubenicu jer može prekomjerno isušiti njezino osjetljivo meso.
Umjesto toga, šećer izvlači upravo odgovarajuću količinu vode iz lubenice čime se učvršćuje njezina tekstura, istovremeno osiguravajući da voćna salata ne postane previše vodenasta. Ova metoda posebno je pogodna za pripremu lubenice za posluživanje jer učinkovito čuva njenu sočnost i svježinu.
Kako spriječiti da lubenica postane gnjecava:
Narežite lubenicu na kockice jednake veličine i stavite ih u veliku zdjelu. Dodajte šećer – jedna čajna kašikica na četiri šoljice narezanih kockica lubenice trebala bi biti dovoljna, a ako okus nije zadovoljavajući, možete dodati još jednu kašikicu.
Dobro promiješajte šećer i lubenicu kako bi svaka kockica bila prekrivena. Lubenicu stavite u cjedilo i postavite je iznad zdjele u kojoj je bila. Pokrijte i stavite u frižider na 30 minuta.
Nakon 30 minuta izvadite lubenicu iz frižidera – primijetit ćete da se višak tekućine skupio u zdjeli, dok su kockice lubenice čvršće i bogatijeg okusa, piše Express.