Nemojte griješiti: Naučnici otkrili tajnu savršene tjestenine, evo koliko soli trebate dodati u vodu
Iako se mnogima čini da je kuhanje tjestenine jednostavan zadatak – uz kipuću vodu, prstohvat soli i nekoliko miješanja – naučnici tvrde da ključ savršene tjestenine leži u preciznom omjeru soli.
Prema najnovijim istraživanjima, umjesto uobičajene male količine soli, potrebno je koristiti sedam grama po litri vode, što je više od jedne čajne kašičice. Ova količina, navode stručnjaci, presudna je za sprječavanje raspadanja špageta tokom kuhanja.
„Kuhanje tjestenine s pravom količinom soli nije samo stvar okusa“, istakao je Andrea Scotti, izvanredni profesor fizikalne hemije na Univerzitetu Lund, u tekstu za portal The Conversation, prenosi Daily Mail.
„Otkrili smo da sol ne samo da poboljšava okus tjestenine, već i značajno utiče na mikrostrukturu špageta – i time na cjelokupno iskustvo jela. Naše istraživanje pokazalo je da je optimalna razina soli sedam grama po litri vode, uz napomenu da je za veće količine tjestenine potrebno i više vode“, dodao je Scotti.
Naučnici su također zaključili da se idealna tekstura postiže nakon deset minuta kuhanja, što osigurava savršenu konzistenciju.
Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Food Hydrocolloids, pokazali su da gluten ima ključnu ulogu u očuvanju strukture tjestenine tokom kuhanja.