Nema kuhanja, a ni roka trajanja: Napravite domaći mljeveni paradajz i budite mirni čitave godine

Postat će neizostavan dio zimnice/Freepik
Malo je zimskih namirnica koje u kuhinji imaju tako važnu ulogu kao mljeveni paradajz.
On je baza za bezbroj jela, od sočnih gulaša i čorbi, preko raznih umaka, do omiljene domaće pice.
Bogat, prirodan ukus i miris podsjećaju na ljeto i zrele plodove tek ubranog paradajza. Priprema možda oduzima malo vremena, ali trud se višestruko isplati jer dobijate zdrav i ukusan dodatak jelima koji traje tokom čitave godine.
Recept za domaći mljeveni paradajz ustupila je Dragica Marković, koja tvrdi da je u njenoj kući neizostavni dio zimnice.
- Odmalena sam gledala svoju majku kako ga priprema na isti način i taj recept nikada nisam mijenjala. Pokazao se kao savršen: ukusan, dugotrajan i, što je najljepše, ovako pripremljen paradajz praktično nema rok trajanja, kaže Dragica.
Recept za domaći mljeveni paradajz
Potrebno je:
- 10 kg očišćenog paradajza (spremnog za mljevenje)
- So po ukusu (Dragica stavlja 1 supenu kašiku na litar mljevenog paradajza)
- 10 g konzervansa
- 10 g vinobrana
- 3 supene kašike šećera
Po želji: svježe ljute papričice (za pikantnu varijantu)
Priprema:
Paradajz dobro operite, očistite od peteljki i isjeckajte na manje komade. Sameljite ga na mašini za mljevenje mesa ili u sjecku (ako imate posudu dovoljne zapremine).
Samljeveni paradajz sipajte u veliku posudu. Dodajte so po ukusu, konzervans, vinobran i šećer. Dobro promiješajte.
Ako volite ljutkast ukus, dodajte i sitno sjeckane svježe ljute papričice.
Posudu sa paradajzom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji 7 dana na sobnoj temperaturi. Povremeno ga promiješajte tokom tog perioda. Nakon 7 dana, paradajz preručite u čiste flaše ili tegle, dobro zatvorite i odložite u ostavu, prenosi zena.blic.rs.