Ne stavljajte paradajz u frižider: Ovo je jedini ispravan način da ostane svjež danima

Naučite trik za dugotrajnu svježinu/FreePik
Paradajz je ljeti neizostavno voće, ali mnogi griješe kada ga čuvaju kod kuće. Prvo, prilikom kupovine paradajza obratite pažnju da plodovi budu što crveniji, jer to znači da su bogatiji likopenom. Izbjegavajte plodove sa mrljama i pukotinama.
Treba da budu teški i čvrsti na dodir, što znači da nisu prezreli. Važno je da paradajz ne bude nezreo jer zeleni, kiselkasti plodovi sadrže malo likopena, ali zato imaju toksični solanin koji može izazvati alergijske reakcije i narušiti crijevnu floru.
Ako kupujete paradajz u prodavnici, nikada ga ne uzimajte iz frižidera jer hladnoća uništava njegov ukus i smanjuje kvalitet. Iz istog razloga, paradajz ne treba držati u frižideru ni kod kuće (mada to mnogi rade).
Ako baš morate, stavite ga na najviši dio frižidera. Inače ga čuvajte u papirnoj kesi, u mračnoj ostavi ili podrumu.
Ako ste kupili nezreo paradajz, stavite ga u papirnu kesu zajedno sa jabukom ili bananom i ostavite dva do tri dana da sazrije, piše Najžena.