Naučno dokazano: Fizičari razvili "nepogrešiv" recept za popularno jelo s tjesteninom
Mali tim fizičara s Instituta Max Planck, zajedno s kolegom sa Sveučilišta u Barceloni i još jednim s austrijskog Instituta za nauku i tehnologiju, razvio je "nepogrešiv" recept za poznato talijansko jelo, cacio e pepe.
Kroz svoje istraživanje (koje je objavljeno ovdje), htjeli su otkriti koji to faktori mogu dovesti do nepoželjne "mozzarella faze" pri izradi jela i kako to izbjeći.
Cacio e pepe poznato je talijansko jelo od tjestenine koje ima samo tri sastojka - tjesteninu, pecorino sir i crni papar. Tu je i četvrti sastojak, voda, a ovo se jelo gotovo uvijek radi sa špagetima.
Kako napraviti savršen cacio e pepe?
Izrada cacio e pepea trebala bi biti jednostavna. Prvo se skuha tjestenina, izvadi se iz vode, zatim joj se dodaje ribani sir, malo vode od kuhanja i crni papar.
Problem je pronaći pravu kombinaciju tople vode (s pravom količinom ostatka škroba) i sira. Ako se ne napravi kako treba, razvija se skuta (koju tim opisuje kao "mozzarella fazu"), što uništava dobiveni proizvod.
Kako bi došli do savršenog recepta, istraživački tim pokušao je dodati različite količine sira u uvijek istu količinu vode i tjestenine na konstantnoj temperaturi. Dok su to radili, fotografirali su konačne rezultate, što im je omogućilo da naprave neku vrstu faznog dijagrama koji prikazuje što se događa s umakom dok se mijenjaju uvjeti.
Tajna je u škrobu
Otkrili su da postoji jasna povezanost između temperature i količine proteina iz sira u vodi te su zaključili da to znači da je količina škroba iz tjestenine ključni faktor koji pokreće razvoj skute, odnosno ako ima premalo škroba, veća je vjerojatnost da će se razviti skuta.
Rješenje je, otkrili su, dodavanje malo kukuruznog škroba u jelo. To je gotovo uvijek spriječilo razvoj faze mozzarelle. Sada kada znate koja je tajna savršene cacio e pepe tjestenine, možete napraviti svoju, a cijeli recept pronađite u nastavku.
Sastojci
Broj porcija
4
150 gpecorino Romano sira
100 gfino naribanog parmezana
1 žlicamljevenog papra
340 gšpageta
maslinovo ulje
Priprema
Zakuhajte vodu
Stavite kuhati vodu za tjesteninu koju ste prethodno posolili. U velikoj posudi sjedinite sireve i papar. Pomiješajte tek s onoliko vode da se napravi gusta pasta. Pastu jednoliko raširite u zdjeli.
Skuhajte tjesteninu
Kada voda zakuha, dodajte tjesteninu. Netom prije nego što je savršeno skuhana, prebacite ju u zdjelu te jedan dio vode od kuhanja sačuvajte.
Jako miješajte da prekrijete svu tjesteninu dodajući žličicu ili dvije maslinova ulja i malo vode od kuhanja ako je potrebno razblažiti umak. Umak bi trebao biti kremast, ne vodenast.
Poslužite
Svaku porciju posipajte s još sira i papra. Poslužite odmah.