Mnogi griješe u ovom: Jufka vam puca i ne može se razvući? Ne krivite brašno, u ovom je problem

Tijesto će vam narasti kao iz pekare/Free Pik

Tijesto će vam biti savršeno/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako se pitate zašto vam jufka za pitu „puca“, iako ste sve uradili po receptu – evo u čemu je trik: tajna nije u brašnu, već u temperaturi vode.

Naime, ledeno hladna voda pravi razliku između kore koja puca i one koja se razvlači poput svile. Kada koristite hladnu vodu, gluten u tijestu se sporije razvija, što znači da će tijesto biti mekše, elastičnije i lakše za razvlačenje.

Topla voda, s druge strane, ubrzava proces, ali tijesto postaje žilavo i lako puca.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Najbolja voda za tijesto je ledena – direktno iz frižidera ili sa nekoliko kockica leda.

Kako da napravite savršenu jufku:

U posudu stavite 500 g mekog brašna. Dodajte prstohvat soli. Sipajte 250 ml ledene vode. Dodajte 2 kašike hladnog ulja. Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da odmori 30 minuta. Zatim ga razvucite na pobrašnjenoj površini.

Uživajte!