Mekane, mirisne, savršene: Uz ovaj trik vam palačinke više nikad neće biti žilave

Trik za najmekše palačinke/FreePik
Palačinke su mnogima omiljeni desert zbog jednostavnosti i mogućnosti pripreme na različite načine. Mogu se napraviti u klasičnoj slatkoj verziji, ali i u slanim kombinacijama, što ih čini zanimljivim jelom za svaku priliku.
No, ponekad palačinke mogu ispasti žilave i tvrde, što niko ne želi. Srećom, postoji jednostavan trik, koji sadrži sastojak koji svi imate u svojoj kuhinji, a koji će ih učiniti savršeno mekima i sočnima.
Glavni krivac za žilavost je previše razvijen gluten, protein prisutan u brašnu. Miješanjem s tekućinom, gluten stvara elastičnu mrežu. Iako je ključan za strukturu kruha, kod palačinki će njegova prekomjerna aktivacija izazvati žilavost i gumastu teksturu.
To se najčešće događa zbog prekomjernog miješanja tijesta. Miješajte samo dok se suhi i mokri sastojci ne sjedine. Ne brinite o pokojoj grudvici – one su znak da niste pretjerali. Također, korištenje prevelike količine brašna u odnosu na tekućinu može pogoršati problem, piše The Pancakes.
Soda bikarbona je spas za mekane palačinke
Soda bikarbona, osim što stvara mjehuriće ugljen-dioksida za prozračnost (slično prašku za pecivo), ključna je za mekoću jer aktivno smanjuje razvoj glutena. Ako vaš recept sadrži kisele sastojke poput jogurta, soda će s njima burno reagirati, stvarajući obilje mjehurića. No, i bez izražene kiseline, njena alkalna svojstva pomažu neutralizirati prirodne kiseline u tijestu koje bi inače pospješile jačanje glutenske mreže. Uz to, soda bikarbona može izravno oslabiti veze unutar glutena, čineći ga manje elastičnim, a palačinke znatno mekšima i nježnijima.
Mineralna voda može doprinijeti rahlosti palačinki zahvaljujući mjehurićima ugljikovog dioksida. Međutim, soda bikarbona nudi više: osim što stvara mjehuriće, ona aktivno utječe na strukturu tijesta kontrolirajući razvoj glutena i time se direktno bori protiv žilavosti. Mineralna voda nema taj ključni dvostruki učinak na teksturu pa soda bikarbona ostaje bolji izbor ako želite izbjeći gumaste palačinke i postići mekoću.
Savjeti za upotrebu sode za savršeno mekane palačinke
Savjeti za pravilnu upotrebu sode bikarbone u pripremi savršenih palačinki uključuju nekoliko ključnih koraka koji osiguravaju dobar okus i teksturu. Doziranje je važno – preporučuje se oko pola čajne kašikice sode na šalicu brašna (120-150 g) jer veća količina može dati neugodan sapunasti okus. Soda se treba dodati suhim sastojcima, a tijesto treba miješati kratko, samo toliko da se svi sastojci povežu, kako bi palačinke ostale mekane i lagane.
Također je važno provjeriti svježinu sode i praška za pecivo - svježa soda u kontaktu s vrućom vodom treba burno reagovati. Palačinke se preporučuje peći na srednje jakoj vatri radi ravnomjernog pečenja, a okretati ih kada se na površini pojave mjehurići, a krajevi počnu sušiti.
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml mlijeka
- 250 ml vode
- 200 g brašna
- prstohvat soli
- 1/4 kašikice sode bikarbone
- 2 kašike ulja
- Ulje za premazivanje tave
Priprema:
Sve tekuće sastojke dobro promiješajte, zatim postepeno dodajte brašno, sol i sodu bikarbonu. Smjesu miješajte dok ne postane glatka i bez grudvica. Na kraju dodajte ulje i još jednom sve temeljito promiješajte.
Tavu za palačinke zagrijte na najvišoj temperaturi, a zatim je smanjite na srednje jaku.
Palačinke pecite i slažite jednu na drugu. Tako će ostati mekane i ukusne sljedeći dan. Filujte ih prema želji, bilo slatkim ili slanim nadjevima, ovisno o vašem ukusu.