Makedonski specijalitet koji se topi u ustima: Makalo od pečenih paprika

Jednostavno, a tako moćno/Coolinarka

Jednostavno, a tako moćno/Coolinarka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako volite bogate, pikantne i aromatične okuse, onda je makedonsko makalo pravi izbor za vas. Ovaj tradicionalni umak iz makedonske kuhinje pravi je hit na svakom stolu – jednostavan je za pripremu, a savršeno se slaže s roštiljem, pečenim povrćem, toplim domaćim hljebom ili mladim sirom.

Osnova su mu pečene paprike i češnjak, a uz dodatak maslinovog ulja i začina pretvara se u neodoljivu delikatesu koja će osvojiti i najzahtjevnija nepca.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 8 manjih roga paprika (crvene ili mlade zelene)
  • 1- 2 ljute paprike
  • 1 glavica češnjaka (oko 10 češnji češnjaka)
  • 5-10 kašika maslinovog ulja
  • sol
  • malo bibera mljevenog
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:

Sve paprike stavite u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 45 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Pečene paprike stavite u kesicu da odstoje 30 minuta prije guljenja. Na ovaj ćete način pečene paprike puno lakše oguliti od kožice. Češnjak sitno narežite. Stavite ga u tarionik (drvenu zdjelicu) i dobro zdrobite. Češnjaku dodajte oguljenu i sitno narezanu papriku te uz dodavanje ulja sve usitnite u kašu. Zatim dodajte sol, crni papar, ocat i promiješajte.

Posluživanje: Makalo poslužite uz jela s roštilja, bijeli popečeni kruh, uz mladi ovčji sir, šopsku i/ili druge salate.

Savjet: Kod usitnjavanja češnjaku možete dodati 1 žlicu vode da se lakše usitni

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Uživajte!