Kupus vam je previše slan? Ne brinite, ubacite ovu namirnicu u bure i riješite problem

Dugotrajnost zagarantovana/Ilustracija

Ne brinite/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prilikom kiseljenja kupusa dodaje se so, ali se često desi da se pretera. U takvim situacijama većina domaćica ispira listove kupusa hladnom vodom prije pripreme sarme ili podvarka kako bi se riješila viška soli.

Neki stavljaju očišćen krompir u kacu sa kiselim kupusom kako bi upio višak soli. Problem je što krompir skuplja so tokom kuhanja, pa ako ga stavite sirovog, malo toga ćete riješiti.

Savjet iskusnih domaćica

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bez brige – postoji rješenje za suviše slan kiseli kupus. Kako savjetuju iskusne domaćice, dovoljno je da u kacu sa kupusom ubacite mrkvu i zeleni paradajz, koji će apsorbovati višak soli iz rasola i kiselog kupusa.

U zavisnosti od veličine bureta ili kace, odnosno količine kiselog kupusa, potrebno je dodati oko 2 kg očišćene mrkve i isto toliko opranog zelenog paradajza, koji treba izbosti viljuškom kako bi lakše upio višak soli.

Ako ni ovo ne pomogne, uvijek možete koristiti stari, provjereni način – ispiranje listova kupusa hladnom vodom dok ne postignete optimalno slan ukus kiselog kupusa, piše Najžena.

Također, obratite pažnju na količinu soli i začina koje dodajete u mljeveno meso, jer će riža iz fila za sarmu također povući dio viška soli.