Kuhar otkrio doručak koji je princeza Diana jela svakog jutra: Danas je jako popularan

princeza diana, ovsena, zobena, kaša, doručak, jelo, hrana/
Foto: New Idea
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Princeza Diana bila je poznata po svom stilu, humanitarnom radu i karizmi, ali i po jednostavnim navikama u svakodnevnom životu. Jednu od njih nedavno je otkrio njezin bivši lični kuhar Darren McGrady, koji je za nju kuhao u Kensingtonskoj palači. Riječ je o doručku koji je, kako kaže McGrady, princeza obožavala – zobena kaša pripremljena na način poznat kao overnight oats, odnosno pahuljice natopljene preko noći.

Ova vrsta doručka posljednjih godina postala je vrlo popularna, no Diana ga je jela još početkom devedesetih godina. McGrady je recept podijelio na svom YouTube kanalu u videu naslovljenom Overnight Oats princeze Diane, prisjećajući se perioda kada je radio za britanski kraljevski dvor – od 1982. do 1997. godine. Karijeru je započeo u Buckinghamskoj palači, kuhajući za kraljicu Elizabetu i princa Philipa, a 1993. godine postao je kuhar princeze Diane.

Kako kaže McGrady, u tom periodu Diana je uveliko preuzela kontrolu nad vlastitim životom, posvećivala se humanitarnom radu – bila je pokroviteljica čak 119 organizacija – redovno je vježbala i živjela zdravo. Zobene pahuljice postale su neizostavni dio njenog doručka nakon što ih je probala u jednoj klinici u Švicarskoj, gdje su bile poslužene kao bircher müsli.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

"Jelo joj se jako svidjelo – i okus i činjenica da su svi sastojci jako zdravi. Ukrala je recept i rekla: 'Darrene, želim ovo za doručak svaki dan'", prisjeća se kuhar.

Za pripremu ove zobene kaše McGrady koristi svježe cijeđeni sok od naranče u kojem preko noći natopi pahuljice. Ujutro u smjesu dodaje grčki jogurt, med, sok od limuna i po želji cimet. Zatim umiješa naribanu jabuku, dio borovnica i orahe. Jelo se servira uz dodatak ostatka borovnica i tostiranih oraha na vrhu.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

100 g krupnije mljevenih zobenih pahuljica

240 ml svježe cijeđenog soka od naranče

240 g grčkog jogurta

1 kašika meda (po želji)

malo cimeta (po želji)

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

½ jabuke

sok od jednog limuna

150 g svježih borovnica

50 g tostiranih oraha

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Natapanje preko noći:

U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice i svježe cijeđeni sok od naranče. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru preko noći.

Dodatak mliječnih sastojaka:

Ujutro u smjesu umiješajte grčki jogurt, med po ukusu, sok od limuna i, ako želite, cimet.

Dodavanje voća:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jabuku naribajte i dodajte u smjesu, lagano promiješajte. Umiješajte i polovinu količine borovnica.

Posluživanje:

Smjesu rasporedite u zdjelice i ukrasite preostalim borovnicama i tostiranim orasima.

Ovako je započinjao dan jedna od najomiljenijih figura britanske kraljevske porodice.