Kašičica ovog sastojka čini kafu zdravijom i značajno ukusnijom

Tijelo će vam biti zahvalno/Free Pik

Tijelo će vam biti zahvalno/Free Pik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Riječ je o dodavanju male količine kakaa u kafu. Flavonoidi i kofein zajedno stvaraju sinergiju. "Kakao je bogat polifenolima, ponajprije flavanolima, a brojni blagotvorni učinci pripisuju se upravo tim spojevima", navodi pregled istraživanja o utjecaju kakaa na zdravlje, prenosi Vogue.

Pokazalo se da konzumacija kakaa može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja i upala te povoljno djelovati na živčani sustav i kožu.

Također, kakao potiče proizvodnju endorfina, serotonina i dopamina, a tamna čokolada može imati i prebiotički učinak na crijevni mikrobiom, što dodatno utječe na raspoloženje.

Za srce, flavonoidi iz kakaa dokazano pomažu smanjiti krvni tlak, poboljšati funkciju krvnih žila i povećati razinu "dobrog" HDL kolesterola.

"Istraživanja pokazuju da flavonoidi iz namirnica poput kakaa, jabuka, čaja i bobičastog voća imaju neuroprotektivne učinke", navodi jedan znanstveni pregled. Stručnjaci savjetuju da se u šalicu kave doda do jedne žličice čistog, nezaslađenog kakaa, najbolje nakon što se kafa malo ohladi, kako bi se očuvali flavonoidi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Osim antioksidativnog djelovanja, spoj kofeina iz kave i teobromina iz kakaa pomaže u održavanju stabilne energije i bistre koncentracije. "Kakao prah i čokolada sadrže velik udio flavonoida koji pozitivno djeluju na mozak", navodi jedno istraživanje o neuroprotektivnim učincima kakaa.