Kašičica ovog sastojka čini kafu zdravijom i značajno ukusnijom

Tijelo će vam biti zahvalno/Free Pik
Riječ je o dodavanju male količine kakaa u kafu. Flavonoidi i kofein zajedno stvaraju sinergiju. "Kakao je bogat polifenolima, ponajprije flavanolima, a brojni blagotvorni učinci pripisuju se upravo tim spojevima", navodi pregled istraživanja o utjecaju kakaa na zdravlje, prenosi Vogue.
Pokazalo se da konzumacija kakaa može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja i upala te povoljno djelovati na živčani sustav i kožu.
Također, kakao potiče proizvodnju endorfina, serotonina i dopamina, a tamna čokolada može imati i prebiotički učinak na crijevni mikrobiom, što dodatno utječe na raspoloženje.
Za srce, flavonoidi iz kakaa dokazano pomažu smanjiti krvni tlak, poboljšati funkciju krvnih žila i povećati razinu "dobrog" HDL kolesterola.
"Istraživanja pokazuju da flavonoidi iz namirnica poput kakaa, jabuka, čaja i bobičastog voća imaju neuroprotektivne učinke", navodi jedan znanstveni pregled. Stručnjaci savjetuju da se u šalicu kave doda do jedne žličice čistog, nezaslađenog kakaa, najbolje nakon što se kafa malo ohladi, kako bi se očuvali flavonoidi.
Osim antioksidativnog djelovanja, spoj kofeina iz kave i teobromina iz kakaa pomaže u održavanju stabilne energije i bistre koncentracije. "Kakao prah i čokolada sadrže velik udio flavonoida koji pozitivno djeluju na mozak", navodi jedno istraživanje o neuroprotektivnim učincima kakaa.