Kako da vam prženice budu hrskave, a ne masne? Isprobajte ove jednostavne trikove

Zdrave, lagane i gotove za 5 minuta/Free Pik

Prženice kao iz restorana/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prženice su jednostavno i tradicionalno jelo koje mnogi od nas pamte iz djetinjstva, a i danas su često na jelovniku - bilo za doručak ili lagani međuobrok.

Iako su lagane za pripremiti, nije rijetkost da ponekad ne uspiju ispasti onako kako bismo željeli. Da bi prženice uvijek bile mekane, sočne i ukusne, važno je primijeniti nekoliko jednostavnih pravila.

Za savršen omjer sastojaka, preporučuje se koristiti dvije kriške bijelog hljeba, jedno cijelo jaje i oko 50 ml mlijeka. Važno je pravilno umutiti smjesu jaja i mlijeka - najbolje je to učiniti ručno viljuškom, jer će na taj način prženice biti sočnije nego ako se koristi mikser.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kada birate hljeb za prženice, najbolje je izabrati onaj koji nije previše svjež - hljeb star jedan ili dva dana upija smjesu bolje i neće se raspadati tokom pečenja. Za prženice nisu najpogodniji raženi ili heljdin hljeb, jer su previše kompaktni i vlažni.

Debljina kriški također je važna; optimalna debljina je oko 1,2 cm. Tanke kriške lako se raspadaju ili zagore, dok predebele mogu ostati sirove ili tvrde iznutra.

Prženice se peku na ulju, dok se za slatku varijantu preporučuje kombinacija ulja i maslaca. Pripazite da masnoća nije prejako zagrijana - idealno je srednje jaka temperatura šporeta (na skali od 1 do 9, zagrijati na 8, a tokom pečenja smanjiti na 7). Prženice se peku kratko, oko minut do minut i po sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Omiljene su i u slatkoj varijanti, s dodatkom cimeta, limunove korice i vanile te uz voće poput banana i bobičastog voća, med, sladoled ili čokoladni namaz, piše Klix.