Jeste li ikada vidjeli krvave mrlje u jajetu? Evo šta zapravo to znači

Jeste li ikada vidjeli krvave mrlje u jajetu? Evo o čemu se zapravo radi//
Foto: Star Milling Co.
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Krvava mrlja u jajetu, najčešće u žumanjku, nastaje kada pukne sitna krvna žila u kokoši dok se formira jaje. To nije znak oplodnje, bolesti niti bilo kakve „greške prirode“, već prirodna pojava koja se ponekad dogodi.

U industrijskoj proizvodnji jaja mnoga se jaja pregledavaju posebnim svjetlom („candling“) kako bi se takve mrlje uočile i uklonile prije nego stignu do kupca, no kod domaćih jaja ili manje obrađenih kategorija jaja krvava se točka može provući.

Važno je znati da je takvo jaje potpuno sigurno za konzumaciju. Ako je svježe i pravilno skladišteno, krvava točka ne znači da je jaje pokvareno. Možete je jednostavno ukloniti žličicom ili je ostaviti, jer će termička obrada sve neutralizirati. Kuhari i nutricionisti potvrđuju da prisutnost krvi ne utječe na okus ni kvalitetu jela – radi se samo o vizualnom dojmu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Naravno, ako jaje ima neugodan miris, neobičnu boju bjelanjka (npr. ružičastu ili zelenkastu) ili je ljuska napukla i sluzava, tada su to znakovi da je pokvareno i treba ga baciti. Ali krvava točka sama po sebi nije razlog za brigu.

Također, krvava mrlja nema veze s oplodnjom. Da bi jaje bilo oplođeno, kokoš mora biti u kontaktu s pijetlom, što u komercijalnoj proizvodnji gotovo nikada nije slučaj. Krvava mrlja nastaje isključivo kao rezultat pucanja krvne žile u kokoši.

Dakle, sljedeći put kad vidite malu crvenu točku u jajetu, ne paničarite – to nije znak pokvarenosti, niti najava pileta iz jajeta. To je samo mala biološka nesavršenost koja vas ne treba spriječiti da uživate u omletu.