Jedan sastojak mijenja sve: Dodajte ovo u brašno i hlljeb će vam biti svjež danima
Tijesto koje se topi u ustima/FreePik
Ako želite da vaš domaći hljeb ostane mekan i svjež danima, postoji jedan jednostavan trik koji mijenja sve.
Dodavanje samo jedne kašike jogurta u tijesto za hljeb značajno poboljšava njegovu teksturu i svježinu.
Jogurt zadržava vlagu, pomaže fermentaciji i daje blagu aromu, što omogućava da se hljeb ne mrvi, ne suši i ostaje mekan i svjež danima.
Jedna domaćica otkrila je da, otkako dodaje jogurt u standardnu smjesu od brašna, vode, kvasca i soli, njen hljeb traje duže i svi traže recept.
Jogurt se može kombinovati i s mlijekom za još mekšu koricu i savršeno funkcioniše sa svim vrstama brašna, uključujući bijelo, integralno i raženo.
Dodatni trik za očuvanje svježine je da se hljeb, dok je još mlak, umota u čistu kuhinjsku krpu i stavi u zatvorenu posudu.
Ovako pripremljen hljeb ostaje mekan, vlažan i savršen – bez dodataka ili konzervansa.