Iskusni pekari otkrivaju trik: Dodajte ovo u tijesto i bit će svježe i mekano danima

Ova kombinacija sastojaka čuva svježinu i vlagu/FreePik
Profesionalni pekari otkrivaju da tijesto može ostati mekano i svježe danima ako se u njega dodaju dva jednostavna, ali efikasna sastojka – kukuruzni škrob (gustin) i obični griz.
Na jedan kilogram brašna preporučuje se dodavanje jedne pune kašike škroba i jedne ravne kašičice griza. Kukuruzni škrob ima sposobnost da tijesto učini lakšim, prozračnijim i mekšim, pa peciva, hljeb ili pogače dobiju delikatnu, gotovo pufnastu strukturu.
S druge strane, griz upija višak vlage iz tijesta, čime se sprječava da kora brzo omekša, a zatim očvrsne, što produžava svježinu i prijatnu teksturu pečenog proizvoda.
Ova kombinacija posebno je korisna kod peciva koja želite zadržati mekanima i narednog dana – poput lepinja, pogača, somuna ili mekanog bijelog hljeba.
Pekari savjetuju da se, osim ova dva sastojka, obrati pažnja i na pravilno miješenje i odmaranje tijesta, jer to dodatno doprinosi dugotrajnoj svježini.