Hljeb će biti svjež danima: Dodajte ovaj neobični sastojak koji čini čuda u tijesto

Samo ćete ih ovako sačuvati/FreePik
Niko ne voli jesti bajat hljeb ili kifle koje se mrve već dan nakon pečenja. Ako volite praviti domaći hljeb, sigurno ste se pitali kako da mu produžite svježinu – baš kao što to uspijevaju profesionalni pekari. Srećom, postoji jednostavno rješenje!
Tajni sastojak za mekano tijesto
Ako kod kuće pravite hljeb, možda ste primijetili da već nakon jednog dana postaje suh i počne se mrviti više nego industrijski proizvodi. Razlog je jednostavan – u domaćem tijestu često nedostaje jedan dodatni sastojak koji većina pekara koristi kako bi produžila svježinu. Profesionalni kuhar iz restorana „Haggis Pub & Kitchen“ otkriva tajnu: dodajte jednu kašičicu meda u tijesto za hljeb, kifle, lepinje ili pogače.
Zahvaljujući medu, tijesto ostaje vlažno i elastično, duže zadržava mekoću, ne mrvi se i ima prirodan, blago slatkasti ukus. Ovaj sastojak pomaže da hljeb i peciva ostanu mekani kao pamuk i do 3 dana nakon pečenja.
Kako med utječe na teksturu i trajnost tijesta?
- Vezuje vlagu u tijestu i sprječava isušivanje
- Djeluje kao prirodni konzervans
- Poboljšava ukus i daje zlatno-smeđu boju pri pečenju
- Smanjuje mrvljenje i produžava trajanje proizvoda
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 čaše jogurta
- 200 ml mlijeka
- 1 kvasac
- 2 jajeta
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica meda
- 2 kašičice soli
- 1,5 čaša ulja
Priprema:
U mlako mlijeko izmrvite kvasac, dodajte šećer i malo brašna, promiješajte i ostavite na toplo da nadođe. U polovinu brašna dodajte jaja, jogurt, ulje, so, med i nadošli kvasac. Sve sjedinite varjačom i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Zatim dodajte ostatak brašna i umijesite rukama. Tijesto treba biti mekano i prozračno.
Umiješeno tijesto stavite u veću kesu, zavežite i ostavite u frižideru da stoji 6 sati, idealno preko noći.
Sljedeći dan pravite hljeb, kifle ili drugo pecivo po želji – i uživajte u njihovoj mekoći danima, piše Najžena.