Gulite krompir prije kuhanja? Evo zašto biste odmah trebali prestati s tom navikom

Svi pravimo ovu grešku/Free Pik

Svi pravimo ovu grešku/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Krompir je jedna od omiljenih i najčešće korištenih namirnica u domaćinstvima, a priprema se na bezbroj načina – kuha se, peče, prži, koristi u varivima, pa čak i u tijestima i slatkišima. Ipak, mnogi ga automatski gule prije kuhanja, ne znajući da time bacaju najzdraviji dio.

Kora je bogata vitaminima i mineralima

Nutricionisti ističu da je kora krompira prava riznica hranjivih tvari, jer sadrži dijetalna vlakna koja poboljšavaju probavu i produžuju osjećaj sitosti, kao i vitamine B kompleksa i vitamin C. Osim toga, kora je bogata kalijem, magnezijem, željezom i antioksidansima koji jačaju imunitet i štite ćelije od starenja.

Da biste iskoristili sve prednosti koje pruža kora, važno je da krompir temeljito operete prije pripreme, jer se na njoj mogu zadržati ostaci zemlje ili pesticida. U tom slučaju preporučuje se korištenje organskog krompira, a za pranje koristite četkicu i toplu vodu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zdravije i ukusnije s korom

Krompir kuhan ili pečen s korom nije samo zdraviji, nego često i ukusniji. Pečeni krompir s korom izvana je hrskav, a iznutra mekan. Kuhan krompir također zadržava više hranjivih sastojaka kada se kuha s korom, jer se manje njih ispire u vodi. Čak i u pireu, kora može ostati – kada se dobro izgnječi, dodaje rustikalnu teksturu i puniji okus.

Kada ipak treba guliti krompir?

Postoje situacije kada je guljenje ipak preporučljivo. Ako je krompir star, kora može biti gorka i previše tvrda. Također, ako primijetite zeleni sloj ili klice, obavezno ih uklonite, jer sadrže solanin – prirodni toksin koji može biti štetan u većim količinama.