Fantazija ukusa: Dodajte ovaj sastojak i vaša tjestenina će biti kremastija nego ikad

Tjestenina je uvijek siguran izbor/Freepik

Tjestenina je uvijek siguran izbor/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tjestenina je jedno od najomiljenijih jela širom svijeta jer je jednostavna, brza za pripremu i nevjerovatno svestrana. Bilo da ste u žurbi ili želite pripremiti nešto utješno i ukusno, tjestenina je uvijek siguran izbor. Vjerovatno još uvijek postoje neki sastojci koje nikada ne biste pomislili kombinovati s njom.

Jedan neočekivani sastojak čini tjesteninu "bogatom" i "kremastom", a prema mišljenju kuhara na internetu, u kuhinji je itekako podcijenjen, piše Daily Express.

Tahini, kremastu pastu od sezama, neopjevanim herojem prozvala je kulinarska spisateljica Audrey Enjoli. U tekstu za Food Republic opisala ga je kao podcijenjeni umak s opojnim orašastim notama koji jelima može dati ukusnu dubinu okusa. No, tahini ne obogaćuje samo slastice, već u potpunosti transformiše i jela s tjesteninom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Food blogerica Nisha, koja vodi Rainbow Plant Life, napisala je da tahini, kada se koristi za pripremu umaka, tjestenini daje bogat i iznimno kremast okus. "Ova tjestenina s tahinijem, gotova za 30 minuta, bogata je, utješna i iznimno kremasta! Tjestenina s tahinijem nije samo vrlo jednostavna za pripremu, već je i hranjiva, ukusna i lako prilagodljiva vlastitom ukusu!", rekla je Nisha.

Dodala je da je tahini baza umaka za tjesteninu, s maslinovim uljem i vodom od tjestenine. "Tri sastojka zajedno stvaraju kremasti i neodoljivi umak za tjesteninu bez orašastih plodova, s bogatom, baršunastom teksturom koja oduševljava nepce", objasnila je. Dodala je da sezamova pasta ima suptilne okuse orašastih plodova koji se provlače kroz umak, što ga čini idealnim za osobe alergične na orašaste plodove koje sličan okus mogu dobiti i u verziji na bazi sjemenki.

U njenom receptu, tjestenina i brokula premazani su umakom od limuna i tahinija prije nego što se pomiješaju s bijelim lukom, ljutikom i bosiljkom. Na Redditu su kuhari amateri također pohvalili tahini kada su ih pitali koji je to jedan sastojak koji im je potpuno promijenio način kuhanja

"Odličan je u preljevima za salatu, jednostavnim jelima od tjestenine i poboljšava mnoge kremaste umake", napisao je jedan korisnik. Svestrana pasta također je pogodna za kremaste preljeve za salatu, a najsličnija je po sastavu i okusu maslacu od orašastih plodova. "Moj omiljeni preljev čine jednaki dijelovi tahinija, limuna i vode s malo češnjaka i soli. Vodu prilagodite željenoj gustoći", zaključio je drugi.