Dodajte je na kraju i gledajte čudo: Zbog ove namirnice vam meso više nikad neće biti žilavo

Tajna sočnog mesa/Free Pik

Tajna sočnog mesa/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako želiš da meso nakon dinstanja bude mekano i sočno, ključ je u strpljenju i pravilnoj pripremi.

Dinstanje znači da se meso prvo kratko proprži kako bi dobilo boju, a zatim se polako kuha u vlastitom soku uz malo vode ili temeljca. Za razliku od klasičnog kuhanja, ovdje se ne koristi puno tečnosti, pa meso zadržava pun okus i dobije se ukusan saft.

Da bi rezultat bio savršen: ugrije se ulje ili mast, meso se nareže na jednake komade i proprži sa svih strana, doda se crveni luk, pa malo tople vode ili temeljca. Zatim se sve poklopi i kuha na laganoj vatri dok meso potpuno ne omekša. Povrće se dodaje tek pred kraj jer se brže skuha.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovakav način pripreme mesa garantira da neće ostati žilavo – čak i najtvrđi komadi postaju mekani i puni okusa, idealni za jela poput gulaša, paprikaša ili sarme.