Dodajte je na kraju i gledajte čudo: Zbog ove namirnice vam meso više nikad neće biti žilavo

Tajna sočnog mesa/FreePik
Ako želiš da meso nakon dinstanja bude mekano i sočno, ključ je u strpljenju i pravilnoj pripremi.
Dinstanje znači da se meso prvo kratko proprži kako bi dobilo boju, a zatim se polako kuha u vlastitom soku uz malo vode ili temeljca. Za razliku od klasičnog kuhanja, ovdje se ne koristi puno tečnosti, pa meso zadržava pun okus i dobije se ukusan saft.
Da bi rezultat bio savršen: ugrije se ulje ili mast, meso se nareže na jednake komade i proprži sa svih strana, doda se crveni luk, pa malo tople vode ili temeljca. Zatim se sve poklopi i kuha na laganoj vatri dok meso potpuno ne omekša. Povrće se dodaje tek pred kraj jer se brže skuha.
Ovakav način pripreme mesa garantira da neće ostati žilavo – čak i najtvrđi komadi postaju mekani i puni okusa, idealni za jela poput gulaša, paprikaša ili sarme.