Brzo i neodoljivo: Recept za savršenu tjesteninu s umakom od paradajza

Klasik koji nikad ne dosadi/FreePik
Brz i jednostavan recept za kremastu tjesteninu sa svilenkastim umakom od paradajza koji je gotov dok se tjestenina skuha. Idealan je za laganu, ali ukusnu večeru tokom sedmice, koristeći svakodnevne sastojke koje vjerovatno već imate pri ruci.
Sastojci:
- 225g tjestenine (npr. penne ili druga omiljena vrsta)
- 2 kašike maslaca
- 2-3 češnja bijelog luka, mljevena
- 2 kašike koncentrata paradajza
- 400g pasiranog paradajza (passata)
- 3/4 šoljice vrhnja za kuhanje (punomasnog, za najbolju kremoznost)
- 1/4 kašikice talijanske mješavine začina
- Sol i biber po ukusu
- Prstohvat šećera (po želji, za uravnoteženje kiselosti rajčice)
- Svježe naribani parmezan za posluživanje
Priprema:
Skuhajte tjesteninu al dente u velikoj šerpi posoljene vode prema uputama na pakiranju. U međuvremenu, dok se tjestenina kuha, otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mljeveni bijeli luk i pirjajte oko minutu, neprestano miješajući, pazeći da ne zagori i ne postane gorak. Umiješajte koncentrat paradajza, pasirani paradajz, vrhnje za kuhanje i talijansku mješavinu začina. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i ujednačena.
Pustite umak da lagano krčka oko 5 minuta, ili dok se ne zgusne po vašoj želji; trebao bi vrlo nježno ključati, pa po potrebi smanjite vatru kako biste izbjegli prskanje. Začinite umak solju i biberom po ukusu. Ako je umak previše kiselkast za vaš ukus, dodajte prstohvat šećera kako biste uravnotežili okuse. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s pripremljenim umakom (ako se umak previše zgusne, dodajte malo vruće vode u kojoj se kuhala tjestenina). Poslužite odmah, obilno posuto svježe naribanim parmezanom, piše Žena.net.