Brže, lakše, bez pucanja: Ovo je trik za savršeno guljenje jaja

Jednostavna metoda koja uvijek uspije/Freepik

Jednostavna metoda koja uvijek uspije/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Guljenje kuhanih jaja često zna biti pravi izazov, a mnogi ljubitelji kuhanja se suočavaju s problemom da se ljuska teško skida, ostavljajući jaje oštećeno.

Iako postoje brojni trikovi poput dodavanja soli, sirćeta ili sode bikarbone u vodu, rezultati često izostanu. No, profesionalna kuharica Stephanie A. Ganz otkrila je metodu koja zaista djeluje – kuhanje jaja na pari.

Ganz je na portalu Simply Recipes podijelila kako je godinama isprobavala različite načine, ali joj je tek savjet prijateljice donio željeni rezultat. Po njenim riječima, kuhanje jaja na pari je jednostavno i efikasno – potrebno je pripremiti šerpu s poklopcem, rešetku za paru i malo vode ispod nje. Kada voda proključa, jaja se pažljivo stave na rešetku, poklope i kuhaju deset minuta.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dok se jaja kuhaju, preporučuje se upotreba ledene vode. Nakon deset minuta, jaja se prebacuju u hladnu vodu i ostavljaju da odstoje najmanje tri minute. Ovaj korak, naglašava Ganz, zaustavlja kuhanje i olakšava guljenje, jer "šokira" jaja.

Vrijeme kuhanja može varirati ovisno o veličini jaja i željenoj tvrdoći, ali kuharica tvrdi da je deset minuta optimalno za žumance jarke boje i glatko bjelance. Ova metoda ne samo da olakšava guljenje, već daje i estetski i kulinarski savršen rezultat.

Još jedna prednost ove tehnike je to što se ohlađena jaja mogu čuvati u frižideru do sedam dana. Kuhanje na pari tako postaje jednostavno rješenje za sve one koji žele savršeno kuhana i lako guljiva jaja, bez muke i stresa.