Bez mesa, ali eksplozija okusa: Tajni sastojak koji diže turski grah na višu razinu

Grah na turski način/FreePik
Barbunija Pilaki je tradicionalni turski specijalitet, odnosno grah dinstan na maslinovom ulju sa lukom, bijelim lukom i paradajzom.
I, da, taj neobični sastojak je svakako paradajz.
Ovo je veoma ukusno jelo, koje Turci rado jedu kao lagani ručak, dio meze ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a servira se sa malo soka od limuna preko i peršunom.
Sastojci:
500g šarenog pasulja
tri mrkve
jedna glavice crnog luka
jedna zelena paprika
četiri čehne bijelog luka
paradajz opcionalno, po ukusu
tri kašike maslinovog ulja
pola kašičice šećera
jedna šolja tople vode
šaka peršuna
so i biber
svjež limun
Priprema:
Potopite grah u vodi veče prije pripreme. Ujutru procijedite grah i kuhajte ga dok ne omekša. U velikoj šerpi zagrijte maslinovo ulje i dodajte isjeckanu mrkvu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i papriku. Krčkajte sve zajedno oko pet minuta. Dodajte paradajz, bijeli luk i šolju tople vode. Začinite po ukusu. Nakon što grah proključa, ostavite da se kuha još desetak minuta. Sada ovoj smjesi sa povrćem dodajte skuhan grah. Pokrijte šerpu poklopcem, ali napola i ostavite ovaj specijalitet da se krčka oko pola sata, prenosi Krstarica.
Prijatno!