Bez kvasca, bez čekanja: Recept za domaći hljeb od samo dva sastojka

Svako ga može napraviti/Free Pik

Svako ga može napraviti/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bojite li se pečenja hljeba jer mislite da je to prava nauka koja zahtijeva precizna mjerenja i mnogo vremena?

Novinarka i kreatorica recepata Laura, poznata na društvenim mrežama kao @cakeontherun, otkrila je super jednostavan recept koji zahtijeva samo dvije namirnice i nekoliko minuta vašeg vremena.

Ovaj mini hljeb ne zahtijeva nikakvo dizanje tijesta niti dugotrajno mijesenje, a možete ga pripremiti čak i u svojoj fritezi na vrući zrak. Idealno za početnike i sve one koji žele brz, domaći hljeb bez puno muke.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Laura je u maju 2024. godine podijelila recept koji je oduševio mnoge, a dodatni bonus je što hljeb možete napraviti i u bezglutenskoj verziji. Potrebno je samo koristiti bezglutensko brašno i dodati trećinu kašičice ksantan gume.

Jedan korisnik je komentarisao: "Moram ovo probati!", dok je drugi pitao može li se hljeb pripremiti u mikrovalnoj kako bi se uštedjela energija.

Sastojci:

  • 6 kašika brašna sa praškom za pecivo (self-raising flour)
  • 4 kašike jogurta

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pomiješajte brašno i jogurt u posudi dok ne dobijete tijesto. Pobrašnite ruke, oblikujte tijesto u kuglu, kratko premijesite i formirajte valjkast oblik, poput malog hljeba.

Ako imate fritezu na vrući zrak, pecite na 200°C pet minuta. Ako hljeb nije sasvim pečen, ostavite još nekoliko minuta – sve zavisi od uređaja. Ako nemate zračnu fritezu, pecite u rerni 12 do 15 minuta. Najbolje ga je konzumirati odmah dok je topao i svjež.

Bez obzira jeste li potpuni početnik u kuhinji ili samo želite brzu i zdravu alternativu kupovnom hljebu, ovaj recept je pravi izbor. Uz minimalan trud, dobijate domaći hljeb spreman za nekoliko minuta i to bez stresa!