Banane vam više neće propasti za dva dana: Ovaj trik im omogućava svježinu do dvije sedmice

Ovako će ostati svježe duplo duže/FreePik
Banane, omiljeno i praktično voće, već su godinama nezaobilazne u mnogim domaćinstvima – bilo kao brzi međuobrok, dodatak doručku ili sastojak u raznim receptima.
No, uprkos svim prednostima, banane znaju da zadaju glavobolje u kuhinji – često sazrijevaju prebrzo i ispuštaju etilen, gas koji ubrzava kvarenje i njih i drugog voća i povrća u blizini.
Srećom, postoji jednostavan trik koji može usporiti njihovo zrenje i pomoći da duže ostanu svježe i žute.
Kako biste sprečili da vam banane prerano propadnu i završe kao sastojak za smoothie ili banana hljeb, korisnici Facebook grupe Simple Savers podijelili su najbolje savjete za pohranu ovog voća.
Jedan član predložio je da banane treba držati podalje od ostalog voća, a smeđa papirnata kesa mogla bi biti ključ održavanja svježine. Savjet je bio jasan.
"Osobi koja je rekla da joj banane ne traju ni dva dana pa mora da pravi kolač – pohranjivanje banana blizu drugog voća izlaže ih ‘off-gassingu’, što ubrzava sazrijevanje. Banane treba držati daleko od ostalog voća kod kuće kako bi se to sprečilo. Možete ih staviti u smeđu papirnatu kesicu sa savijenim i zatvorenim vrhom ako nemate puno prostora u kuhinji. Time ćete im produžiti vijek trajanja i uštedjeti novac", pisalo je.
To je podstaklo i ostale članove grupe da podijele svoje trikove za očuvanje banana, a mnogi su kao najbolje rješenje istakli – frižider, piše Express.
Greg Rouz je otkrio zgodnu metodu.
"Čuvam banane u ladici za povrće u frižideru i svako jutro izvadim dvije za doručak. Meni to funkcioniše", napisao je.
"Držim ih u frižideru i to ih sprečava da prezriju", podijelila je Debora.
Julie Heart upozorila je na estetsku nuspojavu.
"Stavite ih u frižider – spolja će pocrniti, ali iznutra će biti potpuno u redu (neće biti kašaste)", napisala je.