Banane vam brzo potamne? Ovaj trik čuva njihovu svježinu danima

Jedan kuhinjski detalj čini čudo/Free Pik

Jedan kuhinjski detalj čini čudo/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Banane su jedan od najčešćih prehrambenih proizvoda u mnogim domaćinstvima širom Evrope.

Osim što se konzumiraju svježe, često se koriste u smutijima, jogurtima i raznim jelima, kako slatkim tako i slanim. Ovo voće bogato je kalijem, vlaknima i prirodnim šećerima, zbog čega je omiljen izvor brze energije.

Međutim, iako su banane hranjive i praktične, vrlo brzo gube svježinu, postaju tamne i kašaste. To značajno smanjuje njihovu trajnost i upotrebljivost. Ipak, jedan jednostavan trik koji je podijeljen na društvenim mrežama pokazao se kao efikasan način da se svježina banana produži čak do sedam dana.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Na Instagram profilu amazing_garden_99 objavljen je video u kojem je prikazano kako pravilno čuvati banane. Trik je vrlo jednostavan, korijen (peteljke) banana potrebno je omotati mokrim papirom. Prema objavi, na ovaj način banane ostaju svježe cijelu sedmicu bez tamnjenja.

Mnogi korisnici su potvrdili djelotvornost ove metode. Jedan od komentara glasi: "Obavezno isprobajte ovaj trik s bananama, stvarno djeluje". Drugi korisnik dodaje: "Već dugo koristim ovaj savjet i uvijek mi uspije."

Tamnjenje banana posljedica je prirodnog procesa poznatog kao enzimatsko tamnjenje, koji nastaje kada voće dođe u kontakt s kisikom. Banane ispuštaju hormon zrenja kroz svoje peteljke, što ubrzava razgradnju hlorofila i uzrokuje promjenu boje kore iz zelene u žutu, a zatim smeđu. Niske temperature također mogu oštetiti ćelije banane, što dovodi do tamnjenja, čak i ako nije prezrela.