Znojite se više nego što je normalno? Ovih sedam namirnica su krivci, izbjegavajte ih

Samo pogoršavaju stvar/Pexels

Samo pogoršavaju stvar/Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Htjeli mi to ili ne, svako od nas ima karakterističan miris tijela, a uzroci mogu biti razni. Pored genetike koja tu igra veliku ulogu, bitna je i fizička aktivnost, ishrana kao i starost. Na koži se prirodno nalaze bakterije, čak hiljadu vrsta može napraviti najrazličitije kombinacije koje uz znoj iz naših znojnih žlijezda stvaraju karakterističan miris.

Genetiku i godište ne možemo promijeniti, ali hranu možemo. Ovdje nije riječ o hrani koja će utjecati na vaš zadah, već onoj koja utječe na to kako se "osjećamo" ispod pazuha i drugih dijelova tijela.

Brokula, kupus, karfiol, luk... Pomenuto povrće je svakako izuzetno zdravo u nutritivnom pogledu, a može i utjecati na to kako mirišemo. Razlog je u sadržaju sumpora, kojima su ove namirnice također bogate. Sumporova jedinjenja organizam razlaže u jedinjenja koja mirišu na užegli maslac, a izbacuje ih dijelom i kroz znoj. Ovaj neprijatan miris bi većim dijelom trebalo da iščezne već u roku od šest sati poslije konzumiranja ove hrane.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovo ne znači da bi brokulu, kupus i karfiol trebalo izbjegavati, naprotiv. Dinstanjem ovog povrća u vodi koju ste začinili sa prstohvatom morske soli možete neutralisati veći dio sumporovih jedinjenja, pa tako i smanjiti utjecaj na neprijatno znojenje.

Alkohol

Kada konzumirate alkohol, većina se metaboliše u jetri u sirćetnu kiselinu. Ali dio alkohola se također oslobađa znojem i disanjem. Dakle, ako pretjerujete sa alkoholom, ne samo da će vaš zadah mirisati, već će se miris također oslobađati znojem iz vaših pora.

Začinsko bilje

Različite namirnice koje konzumiraju dojilje (od mrkve i bijelog luka do nane i vanile) utječu na ukus njihovog majčinog mlijeka. Zanimljivo je da je mamina prenatalna ishrana - ako redovno uključuje snažne začine kao što su kari, kumin ili piskavica - može utjecati i na miris njenog novorođenčeta.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Crveno meso

Kako se meso teže vari od drugih namirnica, cijeli organizam je pod većim opterećenjem, pa i znojne žlijezde koje potom luče više znoja. Bakterijama je potrebno nekoliko sati od konzumiranja crvenog mesa da nas dovedu do tačke kada se "baš osjećamo". U zavisnosti od vaše lične hemije, promjena mirisa znoja izazvanog konzumacijom crvenog mesa može biti minimalna i trajati od par sati čak do dvije sedmice.

Riba

Mislim da svi znaju koliko je zdravo konzumiranje ribe. Omega-3 masne kiseline su od suštinske važnosti za funkcionisanje mozga i za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Opšta je preporuka da ribu jedete dva puta sedmično. Ono što ribi daje miris je holin, koji se nalazi u ribi poput tunjevine i lososa. Neke osobe mogu izlučivati holin preko znoja i 24 sata poslije obroka ribe. Ozbiljniji slučajevi "sindroma ribljeg mirisa" se mogu rješavati promjenom navika u ishrani.

Prerađena hrana

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Skoro sva prerađena hrana u manjem ili većem obliku sadrži rafinisani šećer, koji kao što se zna, diže glikemijski indeks proizvoda. Smatra se da šećer prisutan u krvi nakon konzumiranja prerađene hrane mijenja sastav znoja. Kada se znoj kombinuje sa bakterijama na koži, dolazi do promjena u mirisu. Prerađena hrana također ne sadrži hlorofil, hemikaliju koja daje povrću svoju boju i djeluje protiv neprijatnih mirisa, neutralizujući bakterije koje izazivaju neprijatan miris. Prerađena hrana em nije zdrava, em tijelu daje neprijatan miris. Poslije izbacivanja industrijske hrane najdalje za sedmicu dana miris nestaje.

Dijete sa (bez) ugljenih hidrata

Isto kao što ishrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata može izazvati neprijatan miris, tako i dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata predstavljaju problem. Kada smanjite unos ugljenih hidrata, vaše tijelo mora za energiju trošiti masti i bjelančevine. To je razlog zašto se dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata u cilju mršavljenja istovremeno utječu i na miris tijela.

Korištenjem masti za energiju tijelo proizvodi hemikalije koje znoju daju neprijatan miris. Taj miris može da podsjeća na voće ili na aceton. Naravno, ovo se ne odnosi na sve osobe, već samo na neke, jer svi mi imamo u nekoj mjeri različite hemijske mehanizme. Trajanje ovakvog mirisa može biti tokom cijelog režima ovakve ishrane, a počinje već poslije nekoliko dana, piše Pink.rs.