Voće koje čisti krv i jača kosti: Dovoljna je samo jedna šaka dnevno

Nekada su se kupine smatrale sezonskim voćem kojem smo se radovali krajem ljeta, ali zahvaljujući modernim uzgojnim tehnikama, danas su dostupne gotovo tokom cijele godine. Osim što su odlična i osvježavajuća užina, stručnjaci tvrde da bi kupine trebalo češće konzumirati – zbog njihovih brojnih koristi za zdravlje.
Kako piše Cleveland Clinic, ovo bobičasto voće pravo je malo čudo prirode: bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji imaju snažan učinak na organizam.
Nutricionisti naglašavaju da antioksidansi iz kupina pomažu u borbi protiv upalnih procesa u tijelu, čime se smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti. Osim toga, kupine su niskokalorične – jedna šaka sadrži svega 43 kalorije – što ih čini idealnim izborom za one koji paze na unos kalorija.
Redovna konzumacija kupina može imati brojne zdravstvene prednosti:
smanjenje upala u tijelu
ubrzanje metabolizma
promicanje gubitka tjelesne mase
čišćenje krvi
ublažavanje problema s probavom
smanjenje rizika od bolesti srca i krvnih sudova
Nutricionisti savjetuju da ih jedete svježe, kao međuobrok, ali i kao dodatak jogurtu za doručak ili voćnoj salati u večernjim satima.