Tri jeftine i ukusne namirnice pomoći će vam da skinete holesterol

grah u vodi namakanje/
grah
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Redovna konzumacija graha i sočiva je korisna za snižavanje holesterola, pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva, stabilizuje nivo glukoze i pomaže u prevenciji dijabetesa, pomaže u održavanju zdrave težine i obezbeđuje veći unos vlakana, gvožđa i kalcijuma, prenosi Hayat.

Koje mahunarke treba da uvedemo u ishranu?

Svaka vrsta graha ima jedinstvene nutritivne vrijednosti i ukus, što ih čini odličnim dodatkom vašoj svakodnevnoj ishrani. Bilo da tražimo izvor proteina, vlakana ili vitamina, svaka vrsta donosi svoje prednosti. Evo nekih od najboljih izbora i savjeta za njihovo uključivanje u svoje obroke:

Sočivo

Pola šolje kuvanog sočiva sadrži 8 g vlakana, 9 g proteina i bogato je vitaminima B, gvožđem i magnezijumom. Dodajte ga u salate, supe, kari, pljeskavice ili kao zamjenu za meso u bolonjez sosu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Crni grah

Pola šolje konzerviranog crnog graha ima 6 g vlakana i proteina, kao i gvožđe, folat i tiamin. Možete ga koristiti u salatama, tortiljama, pečenim proizvodima ili pljeskavicama.

Leblebija

Pola šolje leblebije sadrži 6 g vlakana i 7,5 g proteina i bogato je gvožđem, magnezijumom, fosforom, folatom i manganom. Konzervirana leblebija se može koristiti na različite načine - dodajte je u salatu, zgnječite u sendviču ili ga ispecite i prelijte čokoladom za slatku poslasticu, prenosi Dan.