Raste broj oboljelih od raka crijeva - za to bi mogla biti kriva jedna vrsta hrane

Rani simptomi zaraze trihinelom obično su vezani za probavni trakt/Pixabay/
Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako je vjerovatnije da će starije osobe dobiti rak debelog crijeva, postoji zabrinjavajući porast dijagnoza među mlađim.

Vodeći svjetski onkolozi upozoravaju kako bi liječnici trebali češće savjetovati pacijente da izbjegavaju prerađeno meso poput hrenovki, jer brojna istraživanja povezuju tu vrstu hrane s povećanim rizikom od ove vrste karcinoma.

U posljednjih 30 godina broj slučajeva tog raka kod mlađih od 50 godina porastao je za čak 80 posto na globalnom nivou. Naučnici navode da uzroci mogu biti razni, od zagađenja, porasta pretilosti, pa sve do mikroplastike u vodi koju pijemo. Ali liječnici iz bolnice NYU Langone Health u New Yorku ističu da se unos prerađenog mesa kod mlađih generacija često zanemaruje kao rizični faktor.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

“Iako redovno razgovaram s pacijentima o prehrani i rizicima, uključujući prerađeno meso, nisam siguran koliko to često spominju i drugi liječnici”, rekao je dr. Peter S. Liang za Medscape Medical News.

Dr. Liang poručuje da liječnici trebaju nastaviti slati jasnu poruku - smanjite unos prerađenog mesa poput šunke, slanine i nareska. “Obratite pažnju na to šta jedete, na količinu i raznolikost obroka, to je dobar početak”, savjetuje.

Dr. David Johnson, pročelnik odjela gastroenterologije na Eastern Virginia Medical School, dodaje da svijest o štetnosti prerađenog mesa među liječnicima još nije dovoljno raširena.

Veza između prehrane bogate prerađenim mesom i raka debelog crijeva poznata je već godinama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstava prerađeno meso u prvu skupinu kancerogena, s pušenjem i alkoholom. Pod pojmom prerađeno meso podrazumijeva se ono koje je bilo soljeno, sušeno, fermentirano ili dimljeno radi produženja trajanja ili poboljšanja okusa, uz dodatak konzervansa poput nitrata.

Tri hemijske komponente povezane su s povećanim rizikom od raka crijeva: heme željezo koje oštećuje crijeva, nitrati te amini koji nastaju kod pripreme mesa na visokim temperaturama. Iako nitrati sami po sebi nisu kancerogeni, u probavnom sistemu se pretvaraju u spojeve koji mogu izazvati nastanak tumora.