Pijete crnu kafu bez dodataka? Istraživanja kažu da može produžiti život

Možda ste sebi upravo produžili život/FreePik
Ljubitelji crne kafe imaju razloga za radost – nova naučna studija pokazuje da ispijanje kafe bez dodataka, poput mlijeka, pavlake ili šećera, može biti povezano s manjim rizikom od prerane smrti.
Drugim riječima, što je kafa jednostavnija, to je zdravija.
Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo Univerzitet Tafts, crna kafa bez dodataka značajno doprinosi dugovječnosti, dok se taj pozitivan efekat gubi čim se u napitak doda mlijeko, šećer ili vrhnje.
„Kafa je jedno od najčešće konzumiranih pića na svijetu“, rekla je epidemiološkinja i autorka studije dr Fang Fang Zhangm, te dodala:
„S obzirom na to da skoro polovina odraslih osoba pije bar jednu šolju dnevno, važno je razumjeti njen utjecaj na zdravlje.“
Zhang objašnjava da zdravstvene koristi vjerovatno potiču iz bioaktivnih jedinjenja u kafi, ali da dodaci poput šećera i zasićenih masti mogu znatno umanjiti te koristi.
U istraživanju su korišteni podaci 46.000 odraslih osoba iz perioda od 1999. do 2018. godine, u kombinaciji s nacionalnim statistikama o smrtnosti, kako bi se ispitao utjecaj različitih navika konzumiranja kafe.
Jedna do tri šolje dnevno – idealna mjera
Rezultati su pokazali da ispijanje najmanje jedne šolje kafe s kofeinom dnevno može smanjiti rizik od smrti za 16%, dok oni koji piju 2 do 3 šolje bilježe smanjenje rizika od čak 17%. Konzumiranje većih količina nije pokazalo dodatne prednosti, a kod osoba koje unose više od tri šolje dnevno efekat se čak smanjuje, posebno kada je riječ o srčanim oboljenjima.
Ispitanici su podijeljeni prema tome da li piju kafu s kofeinom ili bez, sa ili bez dodataka poput šećera, mlijeka ili pavlake. Istraživači su posebno analizirali unos dodataka – niskim unosom smatrali su manje od 5% preporučenog dnevnog unosa: manje od pola kašičice šećera, do dve kašike mlijeka sa 2% masti ili jednu kašiku pavlake.
Pokazalo se da kafa sa minimalnim dodacima i dalje može imati zaštitno dejstvo – smanjuje smrtnost za oko 14% u poređenju sa osobama koje ne piju kafu. Međutim, taj efekat potpuno nestaje kod onih koji konzumiraju kafu s većim količinama šećera i zasićenih masti.
Šta je s kafom bez kofeina?
Jedan dio studije odnosio se i na kafu bez kofeina, ali istraživači nisu uočili jasan pozitivan efekat – vjerovatno zbog toga što je broj ispitanika koji konzumiraju bezkofeinsku kafu bio mali.
Suautorka istraživanja, epidemiološkinja Bingjie Zhou, ističe da su ovi rezultati u skladu s postojećim nutricionističkim preporukama koje savjetuju ograničavanje unosa dodanog šećera i zasićenih masti.
Iako studija ima određena ograničenja – prije svega, oslanjanje na samostalne izjave ispitanika o konzumaciji kafe – autori ističu da su nalazi dovoljno snažni da podrže ideju: crna kafa, bez dodataka, može biti jednostavan korak ka boljem zdravlju i dužem životu, prenosi Index.hr.