Ovo voće može poboljšati zdravlje, pokazuje studija

Voće donosi brojne zdravstvene prednosti, od smanjenja depresije do poboljšanja metabolizma, a novo istraživanje otkrilo je da jedno popularno voće može značajno poboljšati osjetljivost na inzulin u samo četiri tjedna. Znanstvenici su istraživali može li svakodnevna konzumacija određenog voća poboljšati inzulinsku osjetljivost kod osoba s visokim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
U istraživanju je sudjelovalo 48 odraslih osoba s preddijabetičkim vrijednostima šećera u krvi i kroničnom niskom upalom. Sudionici su podijeljeni u dvije skupine – jedna je jela dvije šalice manga dnevno, dok je druga jela talijanski ledeni desert sličan sorbetu, N1.
Nakon četiri tjedna istraživači su analizirali razinu šećera u krvi, inzulina i markera upale kod sudionika. Rezultati su pokazali da je skupina koja je jela mango imala 51,2 posto poboljšanje u osjetljivosti na inzulin u odnosu na kontrolnu skupinu, piše Parade.
Njihova su tijela postala značajno učinkovitija u obradi inzulina, smanjujući rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Osim toga, u usporedbi s početnim vrijednostima pokazali su značajna poboljšanja u metaboličkom zdravlju.
Ovo otkriće pokazuje da redovita konzumacija manga može biti prirodan i ukusan način za smanjenje rizika od dijabetesa. Također, istraživanje razbija mit da je voće “previše šećerno” za metaboličko zdravlje.
“Ljudi često izbjegavaju voće zbog sadržaja šećera, ali ovo istraživanje pokazuje da mango zapravo može poboljšati metaboličko zdravlje umjesto da ga narušava”, ističu istraživači.
Mango je bogat polifenolima, koji pomažu u regulaciji šećera u krvi i poboljšavaju funkciju inzulina. Također sadrži vlakna, koja usporavaju probavu i sprječavaju nagle skokove šećera u krvi. Uz to, mango je izvor vitamina C, A, E, K i B vitamina, kao i snažnog antioksidansa mangiferina, koji može smanjiti oksidativni stres i upalu – ključne čimbenike povezane s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2.