Ovo vam niko neće reći: Ovaj sir svi obožavaju, a najopasniji je za srce

Nikad ne biste rekli/FreePik
Jedna od omiljenih namirnica mnogima je sir. Ali iako može popraviti raspoloženje, neki sirevi ozbiljno ugrožavaju zdravlje srca. Stručnjaci kažu da sir sadrži proteine i aminokiseline koje podstiču lučenje hormona sreće, zbog čega ga mnogi smatraju hranom za utjehu. Međutim, kardiolog dr Tarikaš Sajed upozorava da vrsta sira koju biramo ima ogroman uticaj na zdravlje srca.
"Umjeren unos sira obično ima mali efekat na LDL (loš) holesterol, ali sirevi bogati masnoćama mogu značajno da ga povećaju ako se pretjeruje", izjavio je doktor.
Koji je najgori sir za srce?
Najveći problem kod nekih sireva je visok sadržaj zasićenih masti i natrijuma, koji su direktno povezani s povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i visokog pritiska. Prema dr Sajedu, najopasniji za srce su prerađeni sirevi i tvrdi punomasni sirevi, poput cheddara i parmezana. Oni sadrže velike količine zasićenih masti i soli, što može dovesti do povećanog LDL holesterola i krvnog pritiska.
Ali apsolutni "pobjednik" po štetnosti je mascarpone. Jedna porcija ovog kremastog sira sadrži čak 29 grama zasićenih masti i ukupno 44 grama masti! Za poređenje, 56 grama čedara sadrži 23 grama zasićenih masti i 364 mg natrijuma, što lako premašuje dnevne preporuke Američkog udruženja za srce.
Koji sirevi su sigurniji za srce?
Postoje i zdravije alternative, a dr Sajed preporučuje niskomasne sireve, kao što su:
- Mozzarella
- Ricotta
- Svježi sir (neslan)
Na primjer, pola šolje ricotte sadrži 10 grama zasićenih masti, dok ista količina svježeg sira sadrži samo 3 grama. Nutricionisti savjetuju da se sir kombinuje s voćem ili cjelovitim žitaricama, piše Parade.
Takva kombinacija pomaže boljoj kontroli porcija i osigurava balansiraniji obrok. Ključ je u umjerenosti i pametnom odabiru. Tako sir može ostati dio vaše ishrane bez većeg rizika po zdravlje srca.