Oprez: Svakodnevna konzumacija ove hrane povećava rizik od raka i do 30 posto

Ilustracija/ Unsplash/

Ilustracija/ Unsplash

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Najnovija studija koju su sproveli naučnici s Imperial koledža u Njujorku upozorava da česta konzumacija brze i prerađene hrane može ozbiljno ugroziti zdravlje. Istraživanjem koje je trajalo deset godina i obuhvatilo više od 200.000 Britanaca, otkriveno je da osobe koje polovinu dnevnih kalorija unose iz industrijski prerađenih namirnica imaju i do 30 posto veći rizik od razvoja malignih oboljenja.

Posebno rizične namirnice uključuju šunku, čips, instant žitarice, čokoladu, energetska i gazirana pića. Studija je pokazala posebno snažnu povezanost između konzumacije ovih proizvoda i raka jajnika te tumora na mozgu. Kod žena koje redovno piju zaslađena pića tokom obroka, rizik od raka crijeva se čak udvostručuje.

Stručnjaci upozoravaju da ovakva hrana sadrži brojne aditive, vještačke zaslađivače i industrijski dobijene sastojke koji remete normalno funkcionisanje organizma. Svako povećanje udjela ovakve hrane u ishrani za 10 posto, donosi i dodatni porast rizika od raka za 2 posto.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Rješenje, poručuju istraživači, leži u povratku osnovama – zdravoj i uravnoteženoj ishrani bogatoj svježim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. Primjeri iz Južne Koreje pokazuju da muškarci koji redovno konzumiraju svježe namirnice imaju i do 22 posto manji rizik od raka debelog crijeva.

Ako ti je čokolada svakodnevni užitak – možda je vrijeme da razmisliš dvaput.