Niko vam to nije rekao: Ako pijete ovako kafu, možete povećati rizik od raka

Može vas koštati zdravlja/FreePik
Studija objavljena ove godine u časopisu British Journal of Cancer pokazuje da konzumacija osam ili više šoljica vrlo vruće kafe ili čaja dnevno (na temperaturi većoj od približno 65 stepeni Celzija) može povećati rizik od raka jednjaka čak 5,6 puta u odnosu na one koji ne piju vruće napitke.
Istraživanje je obuhvatilo više od pola miliona učesnika iz UK Biobanke. Kod onih koji dnevno popiju do četiri šoljice vrlo vrućih napitaka, rizik se udvostručio na 2,5 puta, dok je kod četiri do šest šoljica povećan 3,7 puta, a kod šest do osam šoljica 4,8 puta.
Temperatura napitka oštećuje jednjak
Čak i umjerenija konzumacija vrućih napitaka nosi povećan rizik: do četiri šoljice dnevno povećavaju ga 1,6 puta, četiri do šest šoljica dva puta, šest do osam 2,5 puta, a više od osam šoljica rizik podiže na čak tri puta više.
Istraživači naglašavaju da napici koji se konzumiraju na temperaturama višim od 65 stepeni Celzija spadaju u grupu "vjerovatno kancerogenih" za ljude. Iako je preporučena temperatura pripreme kafe između 90 i 96 stepeni, a čaja između 80 i 100 stepeni Celzija, ljudi ih obično piju na znatno nižim temperaturama, u rasponu od 50 do 68 stepeni.
Profesor gastroenterologije Vincent Ho objašnjava:
"Pijenje većih količina vrlo vrućih napitaka može oštetiti ćelije sluznice jednjaka, što dugoročno može dovesti do razvoja raka."
Također upozorava da oštećenje izazvano toplinom prilikom ispijanja vrlo vrućih napitaka može oslabiti prirodnu barijeru jednjaka te ga učiniti ranjivijim na dodatna oštećenja, poput kiselinskog refluksa ili karcinogena iz alkohola i duhana.
"Osobe koje vole jako vruće napitke mogle bi imati koristi od snižavanja temperature pića – barem kada je riječ o riziku od raka jednjaka", savjetuju istraživači.
Statistika i savjeti
Ove godine se u SAD-u očekuje više od 22.000 novih slučajeva raka jednjaka, uz više od 16.000 smrtnih slučajeva. Liječenje postaje znatno zahtjevnije u naprednim fazama bolesti, dok je petogodišnja stopa preživljavanja u ranoj fazi oko 46 posto, a u četvrtom stadiju pada na svega oko pet posto.
Jedna ranija studija iz 2018. godine pokazala je da je optimalna temperatura za ispijanje kafe, uz očuvanje okusa i minimiziranje rizika, oko 58 stepeni Celzija. Profesor Ho preporučuje:
"Usporite, dajte napitku vremena da se ohladi – temperatura se može spustiti za deset do 15 stepeni u roku od pet minuta. Mali gutljaji također pomažu u provjeri temperature i smanjuju rizik od oštećenja sluznice jednjaka", piše Daily Mail