Naučnici otkrili trik za mršavljenje: Prije obroka uradite ovu jednostavnu stvar

Miris hrane može oblikovati naše prehrambene navike/Freepik
Njemački naučnici otkrili su da mirisanje hrane prije jela može potaknuti osjećaj sitosti i time smanjiti količinu hrane koju pojedemo. Istraživanje, provedeno na miševima, pokazalo je da određeni nervni sklopovi u mozgu, direktno povezani s nosom, utiču na apetit kada se aktiviraju mirisom hrane.
Kako mozak reaguje na mirise hrane?
Naučnici su analizirali moždane snimke miševa izloženih različitim mirisima, a specifična aktivacija zabilježena je samo kada su mirisali hranu. Kada bi se neposredno prije obroka aktivirala određena grupa moždanih ćelija – i to isključivo putem mirisa hrane – miševi bi pojeli manje. Taj učinak nije zabilježen kod drugih mirisa.
Iako nije dokazano da isti princip djeluje i kod ljudi, naučnici ističu da i ljudski mozak ima slične nervne stanice, što otvara mogućnost primjene i na ljudima.
Ograničenje: ne djeluje kod pretilih
Zanimljivo je da mirisanje hrane nije imalo učinka na apetit kod pretilih miševa. Autori studije vjeruju da je razlog tome oštećenje osjeta mirisa, što je i ranije potvrđeno kod pretilih ljudi.
„Naša studija pokazuje koliko miris hrane može oblikovati naše prehrambene navike“, kaže dr. Sophie Steculorum, neuroznanstvenica i koautorica studije. „Otkrili smo da ova nervna putanja smanjuje apetit samo kod vitkih miševa, ne i kod pretilih, što može otvoriti nove puteve u prevenciji prejedanja i borbi protiv gojaznosti.“
Evolucijski instinkt
Naučnici vjeruju da ovaj mehanizam ima korijene u instinktima preživljavanja. „Pretpostavljamo da pomaže miševima da skrate vrijeme provedeno u potrazi za hranom, smanjujući tako rizik od napada predatora“, objašnjava dr. Janice Bulk, glavna autorica studije.
Ranija istraživanja pokazivala su slične rezultate – primjerice, da miris jabuka, mente ili krušaka prije jela može umanjiti apetit tokom dana, prema američkoj studiji. No, rezultati nisu uvijek jednoznačni: neka istraživanja su pokazala da mirisanje hrane kod osoba s viškom kilograma može povećati apetit, što govori o složenosti veze između njuha i prehrane, prenosi Klik.hr.
Redoslijed jela također važan
Ova otkrića dolaze u kontekstu sve većeg interesa za načine ishrane koji mogu pomoći u borbi protiv gojaznosti. Tako je jedno nedavno istraživanje pokazalo da konzumacija jaja i povrća prije ugljikohidrata može ublažiti nagli porast šećera u krvi i time smanjiti osjećaj gladi između obroka. Vlakna, proteini i masti usporavaju taj proces, što doprinosi boljoj kontroli apetita.