Mislili ste da su opasne? Ove namirnice zapravo ne uzrokuju rak iako su ozloglašene

Namirnice koje mogu više štetiti nego koristiti/Freepik

Istina koju vam niko ne govori/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Brojne zablude i mitovi o hrani dovode do pogrešnih uvjerenja da određene namirnice mogu uzrokovati rak. Stručnjaci, međutim, ističu kako nijedna pojedinačna namirnica nije izravno povezana s razvojem raka.

Iako zdrav i uravnotežen način prehrane može smanjiti rizik od ove opake bolesti, važno je razjasniti da nisu sve namirnice koje se često označavaju kao kancerogene uistinu takve.

Namirnice povezane s povećanim rizikom od raka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prema stručnjacima iz organizacije Cancer Research UK, jaja, kafa ni soja nisu kancerogene, unatoč učestalim tvrdnjama da jesu.

Na primjer, dok jaja nikako nisu dokazano povezana s rakom, svakodnevno konzumiranje kafe ukazuje na potencijalne zdravstvene koristi, uključujući smanjenje rizika od raka jetre i maternice, iako su za to potrebna daljnja istraživanja. Što se tiče soje, koja sadrži izoflavone, koji na neki način oponašaju učinke estrogena, ova namirnica također nije dokazano povezana s povećanim rizikom od raka.

S druge strane, hemikalija BPA, koja se nalazi u premazima konzerviranih namirnica i plastičnih ambalaža, nije potvrđeni uzrok raka kod ljudi, iako je u nekim studijama pokazala štetne učinke na životinjama.

Stručnjaci su opovrgnuli ovaj mit, objašnjavajući: "Neki ljudi brinu da BPA može izazvati rak jer su neka istraživanja na stanicama i životinjama pokazala njegove kancerogene učinke. No, nema pouzdanih dokaza da BPA uzrokuje rak kod ljudi."

Ipak postoje dvije namirnice koje su povezane s povećanim rizikom od raka, a radi se o prerađenom mesu i alkoholu. Konzumacija prerađenog i crvenog mesa, poput salama, šunki i slanine, dokazano povećava rizik od raka debelog crijeva.

Također, alkohol, čak i u umjerenim količinama, povećava rizik od nekoliko vrsta raka jer oštećuje stanice i potiče apsorpciju štetnih hemikalija u organizmu. Neovisno o vrsti pića, upravo alkoholna komponenta oštećuje stanice i olakšava ulazak štetnih tvari u organizam, što može pogodovati nastanku bolesti. Iako to ne znači da će svaka osoba koja konzumira alkohol ili prerađeno meso oboljeti od raka, jasno je da to povećava rizik i konzumacija bi se trebala svesti na najmanju moguću mjeru, piše Express.