Mislili ste da su opasne? Ove namirnice zapravo ne uzrokuju rak iako su ozloglašene

Istina koju vam niko ne govori/FreePik
Brojne zablude i mitovi o hrani dovode do pogrešnih uvjerenja da određene namirnice mogu uzrokovati rak. Stručnjaci, međutim, ističu kako nijedna pojedinačna namirnica nije izravno povezana s razvojem raka.
Iako zdrav i uravnotežen način prehrane može smanjiti rizik od ove opake bolesti, važno je razjasniti da nisu sve namirnice koje se često označavaju kao kancerogene uistinu takve.
Namirnice povezane s povećanim rizikom od raka
Prema stručnjacima iz organizacije Cancer Research UK, jaja, kafa ni soja nisu kancerogene, unatoč učestalim tvrdnjama da jesu.
Na primjer, dok jaja nikako nisu dokazano povezana s rakom, svakodnevno konzumiranje kafe ukazuje na potencijalne zdravstvene koristi, uključujući smanjenje rizika od raka jetre i maternice, iako su za to potrebna daljnja istraživanja. Što se tiče soje, koja sadrži izoflavone, koji na neki način oponašaju učinke estrogena, ova namirnica također nije dokazano povezana s povećanim rizikom od raka.
S druge strane, hemikalija BPA, koja se nalazi u premazima konzerviranih namirnica i plastičnih ambalaža, nije potvrđeni uzrok raka kod ljudi, iako je u nekim studijama pokazala štetne učinke na životinjama.
Stručnjaci su opovrgnuli ovaj mit, objašnjavajući: "Neki ljudi brinu da BPA može izazvati rak jer su neka istraživanja na stanicama i životinjama pokazala njegove kancerogene učinke. No, nema pouzdanih dokaza da BPA uzrokuje rak kod ljudi."
Ipak postoje dvije namirnice koje su povezane s povećanim rizikom od raka, a radi se o prerađenom mesu i alkoholu. Konzumacija prerađenog i crvenog mesa, poput salama, šunki i slanine, dokazano povećava rizik od raka debelog crijeva.
Također, alkohol, čak i u umjerenim količinama, povećava rizik od nekoliko vrsta raka jer oštećuje stanice i potiče apsorpciju štetnih hemikalija u organizmu. Neovisno o vrsti pića, upravo alkoholna komponenta oštećuje stanice i olakšava ulazak štetnih tvari u organizam, što može pogodovati nastanku bolesti. Iako to ne znači da će svaka osoba koja konzumira alkohol ili prerađeno meso oboljeti od raka, jasno je da to povećava rizik i konzumacija bi se trebala svesti na najmanju moguću mjeru, piše Express.