Da li je stvarno zdravija? Smeđa riža sadrži 40% više arsena nego bijela

Ilustracija/ Pexels/

Ilustracija/ Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako se dugo smatrala zdravijom alternativom bijeloj riži zbog veće količine vlakana i nutrijenata, smeđa riža mogla bi nositi i neželjeni zdravstveni rizik. Nova studija otkriva da ova popularna namirnica sadrži znatno veće količine arsena – toksične hemikalije poznate iz starih kriminalističkih romana, ali i iz stvarnog života.

Prema rezultatima istraživanja, smeđa riža ima 24% više ukupnog arsena i čak 40% više neorganskog arsena u poređenju s bijelom rižom. Neorganski arsen smatra se kancerogenim i povezuje se s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak, bolesti srca, dijabetes te probleme s kožom i probavom.

Posebno zabrinjavajuće su implikacije po djecu mlađu od pet godina, koja, u odnosu na tjelesnu težinu, unose više hrane od odraslih, što može povećati rizik od štetnih efekata arsena. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da izloženost arsenu u ranom djetinjstvu može negativno uticati na kognitivni razvoj i povećati smrtnost u mladalačkoj dobi.

Razlog zbog kojeg smeđa riža sadrži više arsena leži u njenoj strukturi – vanjski slojevi zrna, koji ostaju sačuvani u smeđoj riži, zadržavaju veće količine ove hemikalije, dok se ti slojevi uklanjaju tokom prerade bijele riže.

Ipak, stručnjaci ističu da prosječna izloženost arsenu kod većine Amerikanaca ne prelazi nivo koji bi izazvao ozbiljne zdravstvene posljedice. Ne preporučuje se potpuno izbjegavanje smeđe riže, već umjerenost i raznovrsnost u ishrani.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Savjetuje se da se riža prije kuhanja temeljito ispere te kuha u većoj količini vode, što može pomoći u smanjenju količine arsena. Američka FDA već je ranije objavila preporuke o ograničenju unosa riže kod dojenčadi i trudnica zbog povezanosti arsena s razvojnim problemima mozga.

U konačnici, smeđa riža i dalje može biti dio zdrave ishrane – ali s pažnjom, umjerenošću i pravilnim pripremanjem.