Bolovi u leđima, nogama ili vratu? Isprobajte ovu jutarnju smjesu koja briše bol za sedam dana

Riješite se bolova/Free Pik

Riješite se bolova/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako vas muče bolovi u zglobovima, leđima, nogama ili vratu, postoji jednostavan i jeftin prirodni način koji vam može olakšati tegobe i poboljšati stanje zglobova.

Recept koji preporučuju stručnjaci, a koji se dugo koristio u vojnim krugovima, zasniva se na običnom želatinu.

Kako pripremiti:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Biće vam potrebno 150 g jestivog želatina, sa ili bez voćnog ukusa (ta količina je dovoljna za tretman u trajanju od mjesec dana).

Svake večeri 5 g želatina (otprilike dvije kašičice) stavite u četvrtinu šolje hladne vode.

Promiješajte i ostavite da odstoji do jutra – želatin će nabubriti i pretvoriti se u gel.

Ujutro, na prazan stomak, popijte ovu smjesu.

Možete je pomiješati sa jogurtom, kiselim mlijekom, medom ili voćnim sokom – birajte ono što vam najviše odgovara.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Osobe koje redovno koriste ovu metodu primjećuju smanjenje bolova već nakon sedmicu dana. Preporučeni tok tretmana je jedan mjesec, a po potrebi se može ponoviti nakon šest mjeseci.

Zašto želatin pomaže zglobovima:

Želatin je prirodni kolagen, dobijen preradom vezivnog tkiva životinja (tetive, kosti, hrskavica). Sadrži aminokiseline prolin i hidroksiprolin, koje pomažu obnavljanje vezivnog tkiva i malih krvnih sudova.

Redovnom upotrebom želatina mogu se poboljšati:

  • Snaga i elastičnost zglobova, tetiva i ligamenata
  • Oporavak hrskavice i smanjenje bolova
  • Prevencija osteoporoze i osteoartritisa
  • Zdravlje kože, kose i noktiju
  • Poboljšanje metabolizma i mentalnih funkcija
  • Jačanje srčanog mišića

Ovaj jednostavan i prirodan način njege zglobova pokazao se kao efikasan i siguran, bez hemijskih dodataka i skupih lijekova protiv bolova.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako želatin nije isto što i hidrolizirani kolagen, oba sadrže aminokiseline koje su ključne za zdravlje vezivnog tkiva. Želatin je zapravo termalno obrađeni oblik kolagena, bogat aminokiselinama kao što su glicin, prolin i hidroksiprolin, koje su važne za obnovu hrskavice i tetiva.

Međutim, važno je napomenuti da su mnoge studije finansirane od strane industrije koja proizvodi kolagen, što može utjecati na rezultate. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili dugoročni efekti i sigurnost ovih dodataka.

Iako postoje naučni dokazi koji podržavaju upotrebu želatina i kolagena za zdravlje zglobova, preporučuje se konsultacija s ljekarom prije početka bilo kakve suplementacije, piše Najžena.