Ako bolujete od ovih bolesti, izbjegavajte sardine: Mogu ozbiljno ugroziti zdravlje

Sardine su zdrave, ali ne za sve/FreePik
Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine su izuzetno zdrave. Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu doprinijeti poboljšanju zdravlja cijelog organizma, jer su prepune važnih hranjivih tvari, navodi Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti.
Jedna porcija sardina od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svijetu.
Ko ne smije jesti sardine?
Ipak, pored brojnih zdravstvenih prednosti, sardine nisu preporučljive za svakoga. Osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska, gihta ili bubrežnih kamenaca trebale bi ih izbjegavati.
Osobe s visokim krvnim pritiskom
Sardine sadrže velike količine soli. Jedna konzerva sardina sadrži oko trećinu dnevno preporučene količine natrijuma, pa ukoliko imate povišen krvni pritisak, trebali biste ograničiti unos. Ako ih ipak želite jesti, preporučuje se manja količina kako biste smanjili unos soli.
Osobe koje pate od gihta
Najbolja prehrana za osobe s gihtom je ona koja sadrži nizak nivo purina – hemikalije koja se u tijelu razgrađuje u mokraćnu kiselinu. Kod gihta se ta mokraćna kiselina kristalizira u zglobovima i izaziva bol. Masne ribe, poput sardina, imaju visok sadržaj purina, te ih treba izbjegavati.
Ako bolujete od ovih bolesti, izbjegavajte sardine – mogu ozbiljno ugroziti zdravlje
Ista mokraćna kiselina koja uzrokuje giht može doprinijeti razvoju bubrežnih kamenaca, pa sardine nisu dobar izbor za osobe koje su podložne ovom stanju. Osim toga, visok sadržaj natrijuma u sardinama može povećati nivo kalcija u urinu, što je još jedan faktor rizika za stvaranje kamena u bubregu, piše WebMD.