Biljke će biti zdravije: Tekućina koja ostane nakon ručka odlična je za njihovu njegu

cvijeće biljke prozor/
Mnogo je savjeta, preporuka i recepata za njegu biljaka, a veliki broj njih podrazumijeva sastojke koje biste inače bacili ili prosuli.
Vjerojatno ste čuli da biljke možemo njegovati korom od banane, ljuskom jajeta ili pivom, ali možda će vas iznenaditi podatak da hranjivu tekućinu možemo napraviti i od ostataka tjestenine.
Ako vam je od ručka ostalo malo kuhane tjestenine, nemojte je baciti, već brzo i jednostavno pripremite hranjivu tekućinu za biljke.
Kako pripremiti tekućinu?
- Sve što trebate učiniti jest u posudu od blendera staviti kuhanu tjesteninu do jedne četvrtine i naliti vodu sve do vrha. Nakon blendanja ste dobili hranjivu tekućinu za svoje biljke, govori stručnjakinja s edukativne platforme Trag Biljke.
Integralna tjestenina sadrži lutein i zeaksantin koji podižu imunološki odgovor biljaka, a bijela tjestenina sadrži folate koji su zaslužni za rast biljaka. Tu su još brašno, šećer i jaja koji su također zaslužni za rast i zdravlje biljaka, objasnila je stručnjakinja i dodala da jednu litru pripremljene tekućine treba pomiješati s deset litara vode.
Tom tekućinom možete zalijevati sobne biljke, ali i biljke u vrtu.
Osim tjestenine, za zalijevanje biljaka možete koristiti i škrobnu vodu.
Prirodno gnojivo
Tokom kuhanja tjestenina otpušta škrob u vodu, obogaćujući je vitaminima i mineralima. Ta škrobna voda može poslužiti kao prirodno gnojivo, potiče rast i zdravlje biljaka. Stručnjaci ističu da zalijevanje biljaka vodom od tjestenine nema nedostataka, već samo prednosti.
Korištenjem tih jednostavnih trikova ne samo da smanjujete otpad već i pružate svojim biljkama prirodne i učinkovite izvore hranjivih tvari. Sljedeći put kad ćete kuhati tjesteninu sjetite se da tekućina koju obično bacate može biti pravi eliksir za vaše zelene ljubimce, piše Zadovoljna.hr.