Svuda su oko nas: Pazite se ovih otrovnih hemikalija ako ne želite brzo ostariti

Nije ih lako izbjeći?/ Canva/
Možemo ih naći i u kozmetici i hrani a ne samo u sklopu loših navika i u zagađenju - istraživači sa Sveučilišta Nagoya u Japanu otkrili su značajnu vezu između aldehida, metaboličkih nusproizvoda i preranog starenja. Njihova studija naglašava kako aldehidi, spojevi kojima su mnogi izloženi na dnevnoj bazi, mogu znatno ubrzati proces starenja.
Predvođeni Yasuyoshijem Okom, istraživački tim identificirao je vezu između aldehida i oštećenja DNK, ključnog faktora starenja. Primijetili su da osobe s poremećajima preranog starenja, kao što je AMeD sindrom, često imaju oslabljenu aktivnost enzima, posebno ALDH2, odgovornog za razgradnju aldehida.
Šta su aldehidi i šta nas to izlaže njima?
Aldehidi su organska jedinjenja koja sadrže ugljičnu grupu (C=O) vezanu za barem jedan vodonikov atom. Aldehidi su često prisutni kao prirodni metaboliti ili sintetički proizvodi, a mogu se naći u raznim hemijskim spojevima kao što su alkoholi, organske kiseline, i drugi ugljikohidrati. Oni se koriste u različitim industrijskim procesima, ali mogu biti i štetni po zdravlje ljudi, posebno ako su izloženi većim koncentracijama.
Aldehidi su prisutni u raznim proizvodima, kako prirodnim tako i sintetičkim. Prvo i prvo, aldehidi su nusproizvod metabolizma alkohola u organizmu. Dakle, alkoholna pića poput vina, piva i žestokih pića sadrže aldehide. Pored alkohola, dim duhana sadrži aldehide koji su nastali u procesu sagorjevanja.
No, izloženost aldehidima ne staje kod nezdravih navika. Neki proizvodi za ličnu njegu, kao što su parfemi, dezodoransi i kozmetika, mogu sadržavati aldehide kao sastojke za miris ili konzervanse. Ispušni gasovi automobila također sadrže aldehide koji su rezultat sagorjevanja goriva, a mogu se naći u raznim prehrambenim proizvodima kao što su fermentisani proizvodi, dimljena hrana i voće.
Kako aldehidi uzrokuju ubrzano starenje?
Poznato je da aldehidi agresivno reagiraju s DNK i proteinima u tijelu, tvoreći DNK-protein poprečne veze (DPC). Ove poprečne veze ometaju bitne stanične procese, što dovodi do ubrzanog starenja.
Koristeći metodu nazvanu DPC-seq, istraživači su istraživali odnos između nakupljanja aldehida i oštećenja DNK kod pacijenata s bolešću preranog starenja. Istraživanje ne samo da nudi uvid u bolesti preranog starenja, već također pruža potencijalne ciljeve za terapijske intervencije.
Nadalje, studija sugerira da oštećenje DNK izazvano aldehidom može pridonijeti starenju zdravih osoba. Ovo implicira okolišne faktore u procesu starenja i naglašava važnost kontrole izloženosti tvarima koje izazivaju aldehide za cjelokupno zdravlje i životni vijek.
Sveukupno, istraživanje Sveučilišta Nagoya objavljena u časopisu Nature Cell Biology otvara nove puteve za razumijevanje mehanizama starenja i nudi nadu za razvoj novih tretmana za borbu protiv genetskih bolesti preranog starenja i opadanja uzrokovanog starenjem kod zdravih pojedinaca.
Aldehidi se kroz metabolizam sami stvaraju iz šećera, masti i aminokiselina a organizam ih prepoznaje kao otrove i izbacuje. Konzumiranjem alkohola unosimo nešto što direktno prelazi u aldehide a udisanjem zagađenja ili dima izravno ''obogaćujemo'' svoje tijelo ovim jedinjenjima. Svega ovoga se možda nije lako kloniti ali svijest o aldehidima kao zajedničkom faktoru sviju njih može biti motivacija za pravljenje boljih životnih i zdravstvenih izbora.