Studija: Može li riblje ulje povećati rizik od srčanog i moždanog udara?
Ima brojne prednosti, ali.../
Novo istraživanje sugerira da dodaci ribljeg ulja, koji se obično koriste tijekom trudnoće i za zdravlje kardiovaskularnog i mozga, mogu povećati rizik od srčanih problema i moždanog udara.
Studija iz Ujedinjenog Kraljevstva objavljena u utorak u British Medical Journalu pokazala je da je redovna upotreba suplemenata ribljeg ulja povezana s povećanim rizikom od moždanog udara i fibrilacije atrija (nepravilan rad srca) kod zdravih osoba. Međutim, ovi suplementi mogu biti od koristi osobama s poznatim kardiovaskularnim bolestima.
“Redovna upotreba suplemenata ribljeg ulja može imati različite uloge u napredovanju kardiovaskularnih bolesti”, napominju autori.
Istraživači su analizirali podatke od preko 415.000 ljudi u dobi od 40 do 69 godina između 2006. i 2021. u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Richard Bazinet, profesor nutricionističkih nauka na Univerzitetu u Torontu, opisao je ovo kao "važnu studiju" koja dodaje sve više dokaza koji ukazuju na to da suplementi ribljeg ulja mogu dovesti do atrijalne fibrilacije u općoj populaciji, piše Global News.
Bazinet je istakao da je opservacijska priroda studije ograničenje, što znači da učesnicima nije nasumično dodijeljeno riblje ulje ili placebo. Također je naglasio da nisu svi dodaci ribljeg ulja isti, savjetujući potrošače da provjere kvalitet, uključujući prisustvo antioksidansa i teških metala.
Autori studije pozvali su na dalja istraživanja kako bi se razumio utjecaj redovne upotrebe dodatka ribljeg ulja na događaje kardiovaskularnih bolesti.
Suplementi ribljeg ulja sadrže omega-3 masne kiseline, koje mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca snižavanjem krvnog pritiska, smanjenjem upale koja može oštetiti krvne žile i smanjenjem triglicerida u krvi, prema Mayo Clinic. Omega-3 su takođe ključne za razvoj mozga kod novorođenčadi i tokom trudnoće, napomenuo je Bazinet.
Dok se omega-3 masti nalaze u ribi i biljnim izvorima, suplementi su popularni, posebno za one koji ne konzumiraju morske plodove.
Kanadska fondacija za srce i moždani udar preporučuje povećanje unosa omega-3 masnih kiselina kroz ishranu. Za one koji ne jedu ribu, alternativa je obogaćena hrana poput jaja, mlijeka ili margarina. Dobri biljni izvori omega-3 masti uključuju laneno sjeme, orahe, pekane, chia semenke, ulje kanole i sojino ulje.
Bazinet je naglasio važnost zdrave prehrane za prevenciju srčanih bolesti i upozorio da se ne treba oslanjati na suplemente ili "biohaking" dok ne bude dostupno više istraživanja.
“Ljudi bi se trebali fokusirati na svoju ishranu kao prioritet broj jedan”, savjetovao je Bazinet. Ako je u pitanju, pojedinci bi trebali konsultovati zdravstvenog radnika, kao što je dijetetičar.