Korisni savjeti u kuhinji: Olakšat će vašu svakodnevnicu i poboljšati ukus hrane

Kulinarski savjeti i trikovi mogu olakšati svakodnevno obavljanje poslova, a i poboljšati ukus hrane koju spremamo.
Poboljšajte okus umaka za tjesteninu. Pri cijeđenju kuhane tjestenine nemojte baciti svu vodu. Odvojite četvrtinu šolje vode i umiješajte je u umak koji pripremate uz tjesteninu. Ta tekućina će umaku dati kremastiji okus, a zbog škroba koji sadrži sastojci će se bolje prožeti.
Test kuhačom pokazuje da li je ulje vruće. Ako niste sigurni je li ulje za prženje dovoljno vruće, u posudu stavite drvenu kuhaču. Stvore li se oko nje mjehurići, ulje je dobre temperature.
Sok od limuna ili limete za svježinu. Ako volite osvježavajuće okuse, svakom jelu prije kraja kuhanja možete dodati malo svježe iscijeđenog soka od limuna ili limete. Jelu će dati krepkiji okus.
U vrećicama se dvopek i krokant lakše mrve. Kako biste izmrvili piškote, dvopek ili krokant, stavite ih u plastičnu vrećicu. Dobro je zatvorite i pređite valjkom, fino će se izmrviti, a mrvice neće letjeti naokolo.
Upotpunite okus juhe od povrća. Za savršenu juhu od povrća prvo prepržite malo narezane mrkve, luka, paradajza i paprika na ulju ili maslacu, a tek onda dodajte vodu.
Hladno ulje pokvari cijelu salatu. Pripremate li domaći salatni preljev, pazite da svi sastojci budu sobne temperature. Hladni sastojci rashladit će ulje te ćete teško dobiti dobar preljev.
Duža priprema za mekše meso. Trebate li pripremiti meso koje je malo žilavije za gulaš ili varivo, pecite ga ili kuhajte duže na nižoj temperaturi. Tako će bolje upiti sokove, što će ga učiniti mekšim i ukusnijim zalogajem.
Topite li čokoladu za glazuru za kolače, umjesto maslaca dodajte malo vrhnja za kuhanje, pa ostavite na vatri još nekoliko minuta i miješajte. Čokolada će biti slatka, a neće se osjetiti teška aroma i okus maslaca.
Praktični raspršivač za ulje. Kupite bočicu s raspršivačem i u nju ulijte ulje, pa je upotrijebite kako biste ravnomjerno nauljili tavu, posude za pečenje itd. Ovako možete prskati i kruh ili začiniti salatu. Iznad štednjaka začini gube mirisnu aromu. Začine čuvajte na hladnom i mračnom mjestu, a nikako iznad štednjaka. Zbog vlage, vrućine i svjetla začini će izgubiti aromu.