Jačajte vaš organizam: Pripremite tijelo za sezonu prehlade i gripe
U jesen opada i nivo vitamina D, pošto ima sve manje sunčanih dana, a to može dovesti do pojačanog gubitka kose, kao i drugih promjena zdravlja. Kada na to dodate da svaka četvrta žena ima manjak željeza, što povećava rizik od anemije, to opet dovodi do opadanja kose.
Zatim najmanje 10 posto žena ne unosi dovoljno joda u organizam, što utiče na rad štitne žlijezde i također može da dovede do opadanja kose.
U toku jeseni se za zdravlje kože savjetuje unošenje više vitamina C iz zelenog povrća kao što su kelj, špinat i brokula, plodova visokih antioksidansa i beta karotena, kao što su agrumi i bobičasto voće, ali i ishrana bogata masnom ribom.
Da biste ostali zdravi i pripremili tijelo za sezonu gripe i prehlade, vrlo je važno da zadovoljite potrebu za spavanjem. Osobe koje spavaju manje od šest sati dnevno su četiri puta u većem riziku od gripe. Nije dobro ni previše spavati. Idealna količina sna je od sedam do devet sati.
Ostanite aktivni, pazite na kožu i pijte dovoljno vode. Fizička aktivnost je neophodna za jačanje imuniteta i pripremu tijela za sezonu gripe i prehlade. Svaki dan vježbajte ili šetajte umjerenim intenzitetom bar 20 minuta. Šetnja od samo 20 minuta obezbijediće vam dnevnu potrebu za sunčevom svjetlošću i svježim vazduhom, poboljšaće biološki ritam sna, regulisaće ritam disanja, normalizovati pritisak, regulisati rad srca i poboljšati cirkulaciju.
Unos vode prilagodite nivou fizičke aktivnosti. Adekvatan unos vode je ono što omogućava svakom organizmu pravilno funkcioniranje, bez obzira na godišnje doba. Zbog toga, najbolji način da ostanete zdravi u toku ovog godišnjeg doba jeste da pratite prirodu i živite u harmoniji sa njom. Ukoliko to činite, primijetićete da u toku jeseni i zime priroda usporava i potrebno je da i vi sami učinite isto.
Postoji opšta tendencija usporavanja i osjećaja pospanosti tokom hladnih dana. Naučnici tvrde da je to dio primitivnog stanja hibernacije. Zatim, jesenja hrana je teža i toplija, sa više ugljenih hidrata i zato nam se obavezno prispava poslije jela. Uključite u ishranu zeleni čaj, suho voće, žitarice, govedinu, jaja, pšenicu, kvasac i raznovrsne mliječne proizvode.